Графика на деня: В какво влагат парите си руснаците във Великобритания?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
333

Луксозни имоти и футболни клубове са само част от начинанията, в които богатите руснаци на Острова участват
Роман Абрамович Снимка: Архив Ройтерс
Деветима от 25-мата руснаци в индекса за милиардери на Bloomberg имат дялове в най-малко един вид активи във Великобритания. И не става въпрос за каквито и да е активи – списъкът включва собственост на най-голямата частна резиденция в Лондон (След Бъкингамския дворец), както и на футболните клубове Челси и Арсенал.
Подобни притежания са символ на впечатлението, което Великобритания оставя у свръхбогатите руснаци, а именно, че е сигурно място за техния бизнес и за образование на техните деца. Но след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и поредния кръг от американски санкции настъпват промени, посочва Bloomberg.
Британското правителство също така вече обяви, че преразглежда отпускането на 700 визи, предоставени на богати руснаци, и прилага нова разпоредба – Заповед за необяснимо благосъстояние, според която властите могат да изземват недвижима собственост, ако цената ѝ не отговаря на приходите на собственика.
Макар да е малко вероятно това да важи за милиардери с многобройни източници на доходи, от значение е колко лесно може да бъде проследен източникът на дохода, посочва Джеймс Флетчър, експерт към адвокатската фирма Five St. Andrew’s Hill. „Ако източникът на пари е твърде неясен, те все пак могат да издадат заповед за необяснимо благосъстояние“, посочва той.
В същото време няма признаци някой от деветимата руснаци с активи във Великобритания да е разследван.
Говорител на Алишер Усманов, чиито притежания включват имение за 100 млн. долара в Съри и дялове във ФК Арсенал, заяви, че милиардерът разполага с „всички необходими документи“, за да докаже, че те са придобити законно.
Самият Усманов притежава общо активи за 1,1 млрд. долара във Великобритания, като освен имота в Съри и книжата на Арсенал, той притежава и имение за 85 млн. долара в лондонския квартал Хайгейт.
С най-много активи на Острова е Роман Абрамович, чието богатство в страната е 4,3 млрд. долара. Най-голяма част от него – 2,44 млрд. долара, са дяловете му в компанията Evraz. Милиардерът е собственик на футболния клуб Челси, както и на имение в Кенсингтън за 200 млн. долара.
По статията работи: Елена Илиева
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353