Франсоа Оланд: Вратата на ЕС вече е затворена за Великобритания завинаги

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
365

Според бившия френски президент най-голямата грешка на Дейвид Камерън е провеждането на референдум
Снимка: Архив Ройтерс
„Вратата към Европейския съюз вече е затворена за Великобритания, а европейците не трябва да приемат никакви опити да спират Brexit”, коментира бившият френски президент Франсоа Оланд в интервю за британския „Daily Telegraph“.
„Тя е затворена. Гласуването се е състояло и никой не може да го поставя под въпрос“, каза той, като отхвърли опитите на поддръжниците за оставане в блока да правят това. „Човек не може да започне преговори, мислейки, че има друг изход, освен да напусне“, категоричен е бившият държавен глава.
„Най-лошото са прекалено дългите дискусии (за Brexit – бел.ред), които поставят под съмнение неотменимата природа на Brexit“, заяви той.
Бившият лидер на социалистите, който управлява Франция по време на референдума за излизане от блока през 2016 г. и до май миналата година, наскоро наруши мълчанието си, за да популяризира мемоарите си и да засили критиките си към своя наследник Еманюел Макрон.
В същото време Макрон внимателно държи вратата отворена за Великобритания, променяйки отношението си към излизането на страната от блока. Във вторник 40-годишният лидер каза пред депутатите от ЕС, че най-добрият начин Великобритания да поддържа силни търговски отношения с Европа ще бъде да остане член на ЕС.
Пред „Telegraph” Оланд заяви, че Европа е била достатъчно щедра, обсъждайки искането на Дейвид Камерън за предоговаряне на условията на членството на Великобритания в ЕС, но той определи като негова грешка провеждането на гласуване изобщо.
„Всички полагахме усилия да дадем на премиера Дейвид Камерън условия, които да му позволят да се изправи пред британския народ и да го убеди да остане“, каза Оланд.
„Ако имам един урок, който може да си вземем, е че референдумите са бумеранг“, коментира още той.
По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Кирилова
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353