„Говеждата сделка“ между ЕС и САЩ: какво трябва да знаем?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
219

От Германия идват както критики, така и похвали за новото споразумение

Снимка: Ройтерс

Така нареченото споразумение на ЕС за говеждо месо със САЩ се сблъсква със сериозна критика. Президентът на германската фермерска асоциация Йоахим Руквид гледа критично на сделката: „ЕС прави все повече отстъпки в ущърб на европейските земеделски производители”, заяви председателят на Германската асоциация на земеделските производители пред dpa. „Ние сме много притеснени от факта, че отварянето на европейския пазар за трансатлантически внос на селскостопански стоки е неоправдано дори в контекста на дебата за климата”.

От друга страна, Брюксел получи похвала от асоциацията на машиностроителите VDMA: „Със сключването на това споразумение ЕС за пореден път демонстрира добрата си воля за прекратяване на многогодишния търговски спор, като този за вноса на говеждо месо“, се посочва в изявление. Икономическото сближаване обаче трябвало да стигне още по-далече. Така например федерацията призовава „за тънко споразумение за свободна търговия на Европейския съюз със САЩ, което да намали всички индустриални мита”.
Производителите на говеждо месо от САЩ ще имат в бъдеще по-добър достъп до пазара на Европейския съюз. От гледна точка на президента на САЩ Доналд Тръмп, това е „значителен успех” за американските фермери и европейските потребители, както подчерта той в петък при подписването на съответно търговско споразумение с ЕС.

Европейската комисия вече обяви в средата на юни, че части от глобалната квота за внос от 45 000 тона годишно трябва да бъдат запазени за доставчици от САЩ. В рамките на седем години се очаква делът на доставките от САЩ да нарасне до 35 000 тона годишно. В талъв случай само 10 000 тона биха идвали от други важни доставчици – като Аржентина и Уругвай.

Ангажиментът на ЕС за говеждото месо е една от причините Тръмп да се съгласи през миналото лято на замразяване на общия търговски спор с Брюксел за момента, а също така засега да не въвежда допълнителни специални мита за автомобили или други стоки от ЕС.

Търговският експерт на Зелените Катарина Дрьоге пояснява: „Добре е, че ЕС се опитва да предотврати по-нататъшна ескалация на търговската война“. Така Брюксел поне можел да си поеме дъх. Но с все по-повече отстъпки Европейската комисия играе опасна игра, казва тя. „По-голям износ на говеждо месо няма да е последният призив на Тръмп и Европа няма да може да спре безумието на Тръмп в дългосрочен план“, заяви Дрьоге.

Особено в Аржентина месарската промишленост в момента процъфтява, а износът се е утроил през последните три години, като Китай е най-големият купувач. Според националното статистическо бюро INDEC само 12% от износа отиват за ЕС, повече от половината от тях – за Германия. Ето защо въздействието на новото споразумение между САЩ и ЕС се очаква да бъде ограничено за Аржентина.

Както и да е, в крайна сметка потребителите на касите в супермаркета решават кое месо да купуват. Никой търговски договор не може да ги принуди да променят предпочитанията си. Според експертите обаче американското говеждо месо е много конкурентноспособно по отношение на качество и цена, поради което изглежда вероятно да се изчерпи безмитната квота за износ.
Новите контингенти са компромис след дългогодишен спор на ЕС със САЩ и Канада за използването на някои стимулиращи растежа хормони в производството на говеждо месо.

ЕС забрани за първи път през 80-те години вноса на месо от говеда, хранени с тези хормони, заради безпокойство за здравето на гражданите. През 1996 г. Съединените щати и Канада се обърнаха към Световната търговска организация (СТО), която им даде разрешение чрез механизма за уреждане на спорове да обмитяват в замяна продукти на ЕС с наказателни мита. Стойността на засегнатите продукти е съответно 116,8 милиона американски долара и 11,3 милиона канадски долара.

За уреждане на търговския спор в края на миналото десетилетие беше постигнато споразумение за конкретна квота от говеждо месо без хормони, която да може да се изнася безмитно в ЕС. Според сегашното споразумение тя е 45 000 тона.

Наскоро обаче САЩ показала недоволство от сделката, защото вносителите купуваха много безмитно говеждо месо от Латинска Америка и Австралия, а не от САЩ. Затова те призоваха да получат голяма част от контингента изключително за себе си. Другите страни трябвало да се съгласят с регламента, тъй като алтернативата би била да се прекрати компромисът и за момента да няма никакъв безмитен износ.

Тези, които искат да внасят говеждо месо в ЕС извън квотата, трябва да плащат високи вносни мита, достигащи 20 процента. Основните външни доставчици на говеждо месо за ЕС през 2018 г. са Бразилия, Аржентина, Уругвай и Австралия, следвани от САЩ.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!