Гордост и обвинения в 3.53 минути: как си тръгна Борислав Михайлов

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
76

Три минути и 53 секунди – точно толкова продължи последното изявление на Борислав Михайлов като президент на Българския футболен съюз (БФС) пред медиите. Дългогодишният ръководител на българския футбол се оттегли след заседание на изпълнителния комитет на федерацията, подавайки оставка точно 11 дни след протеста срещу неговото управление.

В типичния си стил Михайлов представи нещата от своята гледна точка, а краткото му изявление може бъде обобщено като гордост и обвинения.

“Тука ми изглежда по-нормално да можем да общуваме, отколкото последните дни”, започна Михайлов, визирайки предишните си две публични изяви, когато бе на разпит в Комисията за противодействие на корупцията, а след това бе поканен на изслушване и в парламентарна комисия.

Общуване обаче нямаше, тъй като президентът на футболния съюз заяви, че няма да отговаря на въпроси.

“За да сте спокойни всичките, подадох оставка”, продължи Михайлов, след което изчете речта си и открои колко е горд от постигнатото начело на БФС.

Михайлов заяви, че нито един клуб не е искал неговата оставка.

“Имате оставката ми, която е и благодарение на вас (журналистите – бел. авт.). Нито един клуб не ми е искал оставката. Нито един, а мен ме избират клубовете.”

 

 

След протеста на 16 ноември “Левски” беше първият клуб, който призова Михайлов да се оттегли, като това стана с изказване на собственика Наско Сираков. “Бих призовал Боби да си подаде оставката. Това е срамна работа. Братле, нека те запомнят с нещо добро. Не може цялата държава да е срещу теб, а ти да продължаваш да упорстваш”, каза тогава Сираков.

В същия ден (17 ноември) и ЦСКА поиска оставка на цялото ръководство на БФС: “За нас виновните са ясни. Тези, които трябва да понесат цялата отговорност за вчерашните ексцесии, си имат конкретни имена. Борислав Михайлов, Емил Костадинов, Йордан Лечков – на днешния ден преди 30 години бяхте герои, днес сте на дъното, а безотговорността ви започва да става опасна за обществото. Затова и от ЦСКА отново, както през последните няколко години, призоваваме за незабавни оставки на цялото ръководство на Българския футболен съюз.”

Обиден на медиите

В своето последно изявление като президент на БФС Борислав Михайлов няколко пъти се обърна към журналистите, посочвайки ги като едни от отговорните за неговата оставка. Той обаче не каза и дума по повод политическите призиви да напусне футболния съюз, каквито имаше от членове на правителството, депутати, както и конкретно от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Пожелавам да не се намесвате в избора на следващия президент и да бъдете много по-щастливи, отколкото с мен. А аз ви благодаря, че през цялото време ме държахте във форма”, завърши Михайлов, след което демонстративно напусна и залата.

Този път Михайлов не отговори и на въпроси, както направи през от 2019 г., когато пак се оттегли, но след загуба на националния отбор от Англия с 0:6 в мач от европейските квалификации. Тогава двубоят беше белязан от расистки прояви на стадион “Васил Левски”.

При масирано полицейско присъствие

Заседанието на изпълнителния комитет на БФС се проведе при засилени мерки за сигурност, напомняйки за организацията около протеста от 16 ноември. Без да се уточнява от органите на реда дали превантивно или по молба на футболния съюз, жандармерията беше разположила много униформени.

Пред националната футболна база бяха и двата камиона с водни оръдия на дирекция “Жандармерия”, използвани при борба с масовите безредици. Освен тях още осем микробуса и шест леки автомобила.
Всеки преминаващ в региона около сградата на БФС пък трябваше да представи документи за самоличност и по каква работа е там.

Малко след началния час, за който беше свикано събранието на изпълнителния комитет (13 ч.), и след като стана ясно, че протестиращи футболни запалянковци няма, жандармеристите напуснаха базата на БФС.

Пред кого Михайлов подаде оставка

Десет членове на изпълнителния комитет на БФС са присъствали на заседанието, на което Борислав Михайлов подаде оставката си, научи “Дневник” от свой източник.

Президентът е част от изпълкома заедно с още 14 други души. Те са част т.нар. изпълком от 2021 г., избран на последния проведен конгрес. В Търговския регистър обаче е вписан изпълкомът от 2018 г., докато новият – не е, заради съдебни искове и обжалване.

В изпълкома от 2021 г. освен Михайлов са Михаил Касабов, Емил Костадинов, Атанас Фурнаджиев, Румян Вълков, Йордан Лечков, Камен Костадинов (покойник), Кирил Домусчиев, Михаил Статев, Веселин Балевски (бизнесмен и бивш футболист), Спас Русев, Димитър Георгиев, Иван Василев (собственик на “Локомотив” София), Даниел Панов (кмет на Велико Търново) и Пламен Манолов (бивш изпълнителен директор на държавното дружество “Национална спортна база”).

На заседанието в националната футболна база не присъстваха собственикът на “Лудогорец” Кирил Домусчиев, бизнесменът Атанас Фурнаджиев, както и кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Впечатление направи присъствието на президента на Професионалната футболна лига (ПФЛ) Атанас Караиванов. През 2021 г. той беше предложен за член на изпълкома, но не беше избран от делегатите. На последните заседания на изпълнителния комитет Караиванов присъства като гост.

След заседанието стана ясно, че друго такова ще бъде свикано на 6 декември, за да се насрочи нов изборен конгрес. Вероятно той ще бъде в края на февруари или през март 2024 г.

“На 6 декември ще бъде свикан друг изпълком. Ще бъде този състав, който е вписан в Търговския регистър. Ще бъдат поканени всички членове на изпълкома с изключение на господин Камен Костадинов, който нелепо си отиде без време”, каза изпълнителният директор на БФС Борислав Попов.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!