Чуждестранните инвеститори се завръщат на Острова

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
215

Сунак обяви споразумения за близо 40 млрд. USD

Великобритания се споразумя с най-големите компании в света за инвестиции на стойност 29,5 млрд. Паунда (37,2 млрд. USD).

“С днешната инвестиция от над 29 млрд. Паунда, ще създадем хиляди нови работни места. Тази инвестиция показва високо ниво на увереност в бъдещето на британската икономика. Глобалните изпълнителни директори се завръщат в Обединеното кралство”, каза премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак в навечерието на световната инвестиционна среща в Лондон.

Обемът на привлечените инвестиции на срещата на върха през 2023 г. е три пъти по-висок от предишния форум преди две години. В случая става дума за капиталови инвестиции в технологични, научни и инфраструктурни проекти, възобновяеми енергийни източници и жилищно строителство. На форума, който се провежда на 27 ноември в двореца Хамптън Корт край Лондон, присъстват изпълнителният директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон и главният изпълнителен директор на JP Morgan Chase Джейми Даймън. В края на събитието британският крал Чарлз III ще даде прием за гостите в Бъкингамския дворец.

Сред проектите, които ще бъдат реализирани в Обединеното кралство, офисът на Сунак обърна внимание на изграждането на нова лаборатория в Кеймбридж и изследователски център за изкуствен интелект в Лондон, които ще бъдат поети от германската биотехнологична компания BioNTech. Най-голямата инвестиция от £10 милиарда ($12,6 милиарда) през следващите четири години ще бъде направена от австралийския фонд IFM Investors в мащабни проекти за инфраструктура и енергиен преход. Освен това беше постигнато споразумение за инвестиране във Великобритания с испанската енергийна компания Iberdrola и американската корпорация Microsoft.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!