Google: Британските закони за личните данни не важат за нас

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
339

Google не смята, че законите на Великобритания за защита на личната информация на хората важат за компанията. Това

казва самата тя в отговор на заведено срещу нея дело от няколко британци, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Британците обвиняват интернет гиганта в незаконно проследяване на потребителите в глобалната мрежа. Причината за това е, че миналата година Google бе глобен от американската Федерална комисия по търговията (FTC) за заобикаляне на защитата на браузъра Safari и инсталирането на т.нар. проследяващи бисквитки в Mac компютрите на потребителите, чрез които следи тяхната онлайн активност.

Според Google британските потребители неправилно завеждат дело срещу компанията в страната, в която живеят. Тя смята, че като американска фирма подлежи на отговорност единствено от американски съд и институции и недоволните потребители трябва да завеждат делата си в Калифорния.

Освен това Google отхвърля и обвиненията, че събира информация за потребителите по незаконен начин. Компанията от Маунтин вю е на мнение, че “навиците на потребителите за разглеждане на страници в интернет не са защитени като лична информация дори и когато могат да съдържат потенциални данни за тяхната сексуална ориентация и физическо здраве”.

“Абсурдно е да твърдиш, че потребителите не могат да предявят иск срещу компания, която работи във Великобритания и дори изгражда централа за $1 млрд. в Лондон”, коментира Марк Брадшоу, един от ищците по делото. Той обвинява компанията в опит за бягство от отговорност и допълва, че не търси глоби, а рестрикции, тъй като “Google печели повече, отколкото е максималната глоба, в рамките на два часа. Без ограничения Google е свободна да продължава да нарушава личното ни пространство без значение дали ни харесва или не”.

Миналата седмица Google също предизвика сериозен негативен отзвук, след като обяви, че ползвателите на мейл услугата Gmail не трябва да очакват защита на личните данни, които споделят чрез нея.
dnevnik.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!