Голяма стачка парализира Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
345

Масова стачка в държавния сектор във Великобритания срещу реформите в пенсионната система се очакват днес, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това ще е социален тест от безпрецедентен мащаб за коалиционното правителство на консерваторите и либералните демократи, което изпълнява план за драконовски икономии.
Протестната проява е свикана от всички големи синдикати във Великобритания. Организаторите се надяват два милиона души да се включат в тази национална стачка, която се очаква да затвори повечето учебни заведения, да наруши въздушния трафик и работата на лечебните заведения, съдилищата и общинските служби.
В цяла Великобритания са предвидени над хиляда демонстрации.
Очаква се днешната стачка да надмине по масовост тази от края на юни, свикана по същите причини от четири профсъюза.
“В сряда ще станем свидетели на най-голямата стачка във Великобритания”, обяви генералният секретар на Британския конгрес на профсъюзите Брендън Барбър.
Британското правителство на премиера консерватор Дейвид Камерън предвижда да повиши възрастта за пенсиониране до 66 години през 2020 г., при 60 години за повечето професии сега. Освен това се предвиждат и увеличаване на вноските за социално осигуряване.
До 2015 г. заплатите на държавните служители са замразени и 330 хиляди от
тях ще бъдат съкратени.
Правителството оправдава пенсионната реформа с удължаването на средната продължителност на живота и с необходимостта от “възстановяване на равновесието” в частния сектор.
То осъжда предстоящата стачка, която ще струва на и без това изпитващата затруднения британска икономика над 500 милиона лири стерлинги.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!