Диана Ковачева е новият министър на правосъдието

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
698

Депутатите избраха 36-годишната Диана Ковачева за министър на правосъдието със 109 гласа "за", 44 "против", а 13 се въздържаха.

Ковачева от 2002 г. е изпълнителен директор на асоциация “Прозрачност без граници”, филиал на Transparency International България.
Тя сменя на поста Маргарита Попова, която бе избрана за вицепрезидент на България в двойка с Росен Плевнелиев.

В началото на редовното заседание на парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов представи мотивите от решението и предложението на премиера Бойко Борисов за номинацията й.
След като бе избрана, Диана Ковачева се закле, предадоха “Фокус” и БГНЕС.

„Наясно съм, че за да бъде успешна съдебната реформа, трябва да има постоянен диалог. Предстои ми да представя и да защитя напредъка на България в областта на правосъдието – въпрос, обвързан с важни теми като вътрешния ред, сигурността и корупцията”, каза новият министър от парламентарната трибуна.
По думите й в дългосрочен план основна цел за нея и екипа й е продължаването на реформата.
“Тя трябва да бъде припозната и подкрепена от представителите на съдебната система. Важно за мен е взаимодействието със законодателната власт. Очаквам съвместно с представителите на законодателната власт да бъде разработен проект, който да получи подкрепа”, каза още Ковачева.

“По повод на заявените тук тези, свързани с обвинения към “Трансперънси интернешънъл България” категорично не мога да се съглася. Гарантирам за добрата и безукорна репутация на организацията”, заяви тя.

Повече от час депутатите обсъждаха кандидатурата й.

Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в СУ “Св. Климент Охридски”. Има и магистърска степен от университет “Нанси 2”, Франция, където е защитила теза “Ролята на ОЛАФ за защита на финансовите интереси на ЕС”.
От февруари е доктор по международно право и международни отношения. Между 2001 и 2002 г. е била старши експерт в правосъдното министерство в дирекция “Международно сътрудничество и международноправна помощ”.

Тя е съпруга на Венцислав Караджов, който е член на Централната избирателна комисия от квотата на БСП.

От началото на управлението на ГЕРБ от юли 2009 г. до днес са напуснали правителството общо седем министри, а двама си смениха постовете.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!