Глобяват Tik Tok с 27 млн. паунда?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
97

Великобритания може да глоби TikTok с 27 млн. паунда след разследване, което установи, че приложението за споделяне на кратки видеа може да е нарушило британския закон за защита на данните, като не е защитило поверителността на личните данни на деца, използващи платформата, предаде Ройтерс.

Разследването установи, че TikTok може да е обработвал данни на деца под 13-годишна възраст без съответното родителско съгласие и че платформата не е успяла да предостави правилна информация на своите потребители по прозрачен начин.

Службата на комисаря по информацията (ICO) в Обединеното кралство издаде на TikTok и TikTok Information Technologies UK Ltd “известие за намерение“, се казва в изявление на регулатора.

“Компаниите, предоставящи цифрови услуги, имат законово задължение да въведат тези защити, но нашето предварително мнение е, че TikTok не отговаря на това изискване“, каза комисарят по информация Джон Едуардс.

“Въпреки че уважаваме ролята на ICO за защита на поверителността в Обединеното кралство, ние не сме съгласни с изразените предварителни възгледи и възнамеряваме да отговорим официално на ICO своевременно“, каза говорител на TikTok в становище до Ройтерс.

Предварителната гледна точка на ICO предполага, че TikTok е нарушил закона за защита на данните на Обединеното кралство между май 2018 г. и юли 2020 г.

През юли комисията по търговията на Сената на САЩ гласува да одобри мярка, която ще повиши възрастта, на която децата получават специална защита на поверителността онлайн до 16 г. Мярката също така ще забрани и насочената реклама към деца от компании като TikTok и Snapchat без съгласие.
ruse24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!