Гърция ускорява процедурата за предоставяне на бежански статут

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
395

Гръцкият президент Каролос Папуляс подписа днес указ, който предвижда ускоряване на процедурата по

разглеждане на молби за предоставяне на убежище. Това съобщи министерството за защита на гражданите, цитирано от агенция Франс прес и БТА.

Указът е първа стъпка към модернизирането на процедурата с цел да се повиши ефективността на сегашната система. Крайната цел на правителството е да приеме закон за създаване на служба за предоставянето на убежище, която вече няма да зависи от полицията, както беше досега, отбелязва още ведомството.

Директорът на бюрото на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Атина Георгиос Царбопулос приветства „това важно събитие, което е положителна стъпка за ускоряването на действащата процедура“.

Ден по-рано Царбопулос отправи остри критики към властите по повод случая на две млади иранки, които от осем дни провеждат гладна стачка пред бюрото на комисариата в гръцката столица. Една от тях, която си заши устните в знак на протест, е била настанена в болница, защото здравословното й състояние се е влошило, съобщи директорът на бюрото.

Двете иранки пристигнали в Гърция преди пет години и подали молби за убежище, но все още не са получили отговор от властите.

Крайните мерки, до които прибегнаха двете иранки, са резултат от ендемичните проблеми в гръцката система за предоставяне на убежище, която нарушава принципа на бързо, справедливо и ефективно разглеждане на случая, заяви Царбопулос.

По думите му над 45 000 души чакат от години резултата от молбите си за получаване на убежище в Гърция.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!