Брюксел иска Сърбия да ревизира бюджета си

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
395

Сърбия трябва да направи ревизия на бюджета си за 2010 г.

Това посочва Европейската комисия (ЕК) в доклад, цитиран от сръбската агенция Бета и БТА.

В документа се посочва, че признаците за икономическо оздравяване на държавите от Западните Балкани през първата половина на годината са „оскъдни“, с изключение на малко по-добрата ситуация в Сърбия. Търсенето е слабо, безработицата не намалява, а вследствие на това „държавните финанси са под силен натиск в много страни от региона“, се казва в доклада на ЕК.

Окуражаващо в известна степен е това, че в региона е постигнато увеличение на износа, но се наблюдава и спад във вноса заради намалялото търсене и рецесията, както е в Хърватия, Македония и Черна гора, се посочва е евродокумента.

Според Брюксел въпреки планираното намаляване на бюджетните разходи Сърбия и Хърватия трябва да направят ревизия на бюджета си, защото дефицитът ще бъде още по-голям.

Европейската комисия и по-рано е поставяла сред важните условия за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС намаляването на бюджетния дефицит и държавния дълг. Брюксел е на едно мнение с Международния валутен фонд, че Сърбия и още някои държави в региона не могат постоянно да разчитат на нови кредити или на помощ от ЕС и световните финансови организации, за да попълват бюджета си, отбелязва агенция Бета.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!