Гълъб прелетя 13 000 км, но направи нарушение и ще бъде умъртвен

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
372

© Pixabay
Гълъб успя да прелети близо 13 000 километра от Алабама до Австралия, прекосявайки Тихия океан.

Птицата обаче е нарушила разпоредбите за карантината в Австралия, затова ще трябва да бъде умъртвена, съобщава BBC.

Гълъбът се появил в двора на жител на град Мелбърн в края на декември, след като два месеца по-рано изчезнал от състезание с гълъби в Орегон, САЩ.

“Той беше много изтощен и му дадох няколко бисквити, които веднага изяде”, разказва Кевин Сели-Бърд, в чиято градина попаднала птицата. Тя била маркирана и след справка в интернет Кевин разбрал, че е принадлежала на собственик от Алабама и за последно е била регистрирана за участие в състезание в Орегон.
Властите в Мелбърн обаче се свързали с него и били категорични, че Джо (както бил наречен гълъбът от своя спасител) може да представлява биологична опасност и трябва да бъде умъртвен.

“Независимо от произхода си, домашните птици, които не са преминали границата с доказан здравен статус, няма как да останат на територията на Австралия”, се посочва в становището на ветеринарните служби.

Не е ясно как Джо е успял да премине разстоянието от 12 800 километра, което разделя западното крайбрежие на Съединените щати от Австралия. Много е вероятно той да го е пропътувал на борда на някои танкер или товарен кораб.
Вносът на гълъби в Австралия по принцип е възможен, но е изключително труден и скъп. Разходите могат да достигнат десетки хиляди долари. Затова и в последното десетилетие в страната няма нито един донесен гълъб от Съединените щати, с изключение на Джо.

Той обаче не е първото животно, което се забърква в проблеми с австралийските гранични служби. През 2015 г. холивудската звезда Джони Деп и неговата съпруга Амбър Хърд трябваше да се извиняват публично заради това, че са внесли нелегално в страната своите кучета на борда на частния си самолет.
profit.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!