Г-7: Ще гарантираме финансовата стабилност

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
339

Групата на седемте най-развити страни (Г-7) се ангажира да предприеме съгласувани мерки за гарантиране на ликвидността на пазарите, финансовата стабилност и глобалния икономически ръст.

Това се посочва в изявление на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7, разпространено в Токио след състоялата се между тях спешна телефонна конференция, съобщиха световните агенции.
Държавните облигации на САЩ остават привлекателен финансов продукт и надежден инвестиционен инструмент, въпреки понижаването на кредитния рейтинг на страната, заяви на пресконференция в Токио японският финансов министър Йошихико Тода.
Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви вчера, че “активно ще прилага” програмата си за изкупуване на облигации.
Така банката сигнализира за готовността си да започне да изкупува италиански и испански държавни облигации,
за да се овладее дълговата криза в Еврозоната, съобщиха световните агенции.
ЕЦБ приветства обявените от двете страни икономически реформи и мерки за съкращаване на бюджетните им дефицити, се посочва в изявление на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише след края на телефонна конференция на управителния съвет на банката, състояла се късно снощи.
Участниците в конференцията приветстваха също общото изявление на Франция и Германия, които изтъкнаха ангажимента си към европейските финансови реформи.
По-рано вчера президентът на Франция Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел потвърдиха в обща декларация своята ангажираност към пълното прилагане на мерките за решаване на гръцката дългова криза, съгласувани на 21 юли в Брюксел. 
Двете страни обявиха, че подкрепят също обявените неотдавна решения от Италия и Испания за скорошна фискална консолидация и особено намерението на италианското правителство да постигне балансиран бюджет година по-рано от първоначалния план.
Двамата европейски лидери подчертаха, че бързото прилагане на обявените мерки ще бъде от огромно значение за възстановяване на доверието на пазарите.
Жан-Клод Трише свика конференцията на Управителният съвет на банката, за да се вземе окончателно решение относно изкупуването на италиански държавни облигации, след като премиерът
Силвио Берлускони обяви в петък нови мерки
за ускоряване съкращаването на бюджетния дефицит и икономическата реформа, отбелязва Ройтерс.
Националните централни банки в еврозоната също решиха да се намесят на пазарите, за да се обуздае дълговата криза, съобщи пред Ройтерс източник от еврозоната след края на телефонната конференция на ръководителите на централните банки на 17-те страни от еврозоната.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!