Франция в нова национална карантина от петък

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
46

Тежкото положение с разпространението на Cocid-19 на Стария континент, наложи и тежки решения.

Франция и Германия връщат националната карантина, в опит да спрат заразата
Снимка: под лиценза на creative commons
Тежкото положение с разпространението на Cocid-19 на Стария континент, наложи и тежки решения. Франция и Германия връщат националната карантина, в опит да спрат заразата. Франция влиза във втори режим на самоизолация в полунощ срещу петък, съобщи в специално обръщение към нацията президентът Еманюел Макрон.

Това е единствената възможна стратегия срещу епидемията, категоричен беше той. Излизането от дома от петък ще става само по няколко уважителни причини, посочени в декларация. Барове и ресторанти затварят. За разлика от карантината през пролетта училищата ще останат отворени при специален санитарен протокол, ще работят и държавните служби и търговските обекти.

Трудът на французите няма да прекъсва, но работата от дома трябва да стане масова. Свижданията в старческите домове също са разрешени. Засега за четири седмици, според развитието на ситуацията мерките могат да бъдат променени след 15 дни, каза Макрон. Той обеща увеличаване на капацитета на интензивните отделения до 10 000 легла. Според президента мерките са в защита на най-уязвимите пред вируса, както и на здравните работници и икономиката. В противен случай ще се стигне до подбор кой да бъде лекуван и срив на здравната система.

Вирусът засяга всички възрастови групи. Този път властите вече няма да могат да транспортират пациенти от един регион в друг, тъй като вирусът присъства навсякъде, предупреди Макрон. Външните граници на Шенгенската зона засега ще останат затворени.

Правителството на Германия се опитва да постави под контрол разпространението на коронавируса в страната и въвежда драстични ограничения от 2 ноември, съобщи канмлеръта на страната Ангела Меркел. Събитията с развлекателен характер ще бъдат забранени. Театрите, оперите и концертните зали остават затворени до края на месеца. Всички заведения от 2 ноември трябва да затворят за срок от един месец, като остава да работи доставката на храна по домовете. Всички професионални спортни състезания, включително Бундеслигата, през ноември ще се провеждат без зрители.

Съвместният престой на обществено място е разрешен само за членове на едно домакинство, които могат да се съберат с друго домакинство, но максималният брой лица е десет души. Нарушенията на тези ограничения за контакт ще бъдат санкционирани от регулаторните органи. Ако до 2 седмици ограниченията не покажат резултат, ще има още мерки. Фирми, които са пострадали сериозно вследствие въвеждането на новите ограничения, ще бъдат компенсирани от правителството.

По предварителни изчисления, разходите за четири седмици ще възлязат на седем до десет милиарда евро. Компенсацията на загубите на малките предприятия ще бъде покрита до 75 %, а на по-големите – до 70 %, като за ориентир ще служат данните за печалбите от края на миналата година.
econ.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!