Франция готви планове ЕС да спре да говори на “развален английски”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
913

Страната ще поеме ротационното председателство на общността в началото на 2022 г. и планира да защити “езиковото разнообразие”

Снимка: Архив Ройтерс

След Brexit и подписаното споразумение за напускане на Великобритания ЕС трябва да спре да говори на “развален английски”, заяви френският министър по европейските въпроси Клеман Бон. Той е категоричен, че общността трябва да се обърне към “езиковото си разнообразие”.

Франция ще поеме ротанционното председателство на ЕС в началото на 2022 година и ще предприеме “конкретни инициативи”, за да подкрепи европейските езици.
Сред тях например са езикови курсове, а европейските институции трябва да защитават “езиковото разнообразие” на общността, посочи Бон.

От години английският език е работен в Брюксел. Много институции дори го възприеха като основен след голямото разширяване през 2004 година, след като стана ясно, че представителите на страните от Централна и Източна Европа говорят повече английски език, а не френски.

Така институциите превърнаха езика на Шекспир в основен, на който се провеждат срещи и пишат документи, за да намалят разходите, пише европейското издание Politico. Английският език превзе територии, които преди принадлежаха на френския, а много френски политици, включително и на високо ниво, опитваха непрестанно да върнат старото положение.

В своето изявление Бон не настоява френският език да се превърне в единствения официален език в ЕС. За него след Brexit комуникацията само на един език ще бъде грешка.

ЕС признава езиковото разнообразие и езикът на всяка държава член е официален в общността. С напускането на ЕС обаче английският език отпада от списъка – той е един от езиците, говорени в Ирландия и Малта, но двете държави са вписали като официални в списъка на ЕС съответно ирландски и малтийски език.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!