Франс Тимерманс: Надявам се Великобритания да остане в ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
144

ПЕС може да се пребори за повече места в европарламента с помощта на гласовете на лейбъристите
Франс Тимерманс. Снимка: Ройтерс

През следващите няколко месеца Великобритания трябва да се успокои и да преосмисли своето решение за излизане от Европейския съюз (ЕС), заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, цитиран от Euractiv.
През изминалата седмица европейските лидери удължиха периода за излизане на Обединеното кралство от блока до 31 октомври с възможност за напускане преди крайната дата, ако британският парламент успее да ратифицира споразумението, което премиерът Тереза Мей сключи с Брюксел.

До този момент британските депутати отхвърлиха три пъти споразумението на Мей.

„Силно се надявам, че Великобритания може да остане в ЕС“, заяви Тимерманс, който е кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за наследник на поста на Жан-Клод Юнкер на предстоящите европейски избори през май.

„Надеждата ми е, че този удължен период ще бъде използван от Обединеното кралство, за да се успокои и да преосмисли малко ситуацията“, добави той, посочвайки, че по този начин британските политици могат да станат по-отговорни относно обещанията, които дават, и да преосмислят въпроса отново по-късно през годината.

Тимерманс сподели виждането на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че Великобритания трябва да промени мисленето си и да остане в блока.

Проучване на общественото мнение показва, че голям брой британски граждани са променили своето виждане относно Brexit след референдума през 2016 г., по време на който 52% гласуваха в подкрепа на идеята за излизане от ЕС, докато 48% изразиха предпочитания за оставане в блока.

Тереза Мей и нейният кабинет са категорично против провеждането на нов референдум, който даде по-ясна посока за действията на парламента.

Тимерманс се надява да замени Жан-Клод Юнкер на председателския пост на ЕК, изпълнителният орган на ЕС и неговата най-могъща институция.

Великобритания ще бъде задължена според законодателството на блока да гласува на европейските избори между 23 и 26 май.

Британската опозиционна Лейбъристка партия, която подкрепя идеята за втори референдум, може да помогне на партията на Тимерманс да спечели повече места в парламента.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!