Фотограф правил изкуство, убивайки проститутки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
438

Бивш професионален фотограф бе признат за виновен във вторник за убийството на четири млади жени от американския щат Калифорния

преди десетки години. Това бе кулминацията на съдебен процес, по време на който прокурорите нарекоха подсъдимия безмилостен сериен убиец, който се е гаврил с млади проститутки. Съдебните заседатели заседаваха 8 часа в рамките на два дни във Върховния съд на окръг Марин, преди да обявят 79-годишния Джоузеф Насо за виновен в умъртвяването на четирите жени с имената Роксен Рогаш, Памела Парсънс, Кармен Колън и Трейси Тафоя през периода 1970 – 1990 година. Така наречения убиец с двойните инициали, защото личните и фамилните имена на жертвите са имали същата буква, не реагира видимо на обявяването на решението. Съдебното жури, състоящо се от шест мъже и шест жени, ще се събере отново на 4 септември, за да реши, дали Насо да получи смъртна присъда.

Телата на всичките му жертви са били намерени в селски райони в Северна Калифорния. Тялото на Рогаш е било открито в окръг Марин и е причината процесът да се състои в същия окръг. Насо бе арестуван през 2010 г., след като полицай, отговарящ за пробациите, го посетил в дома му в Рино в Невада във връзка с друга присъда за притежание на оръжие. Стражът на реда открил в жилището на Насо редица снимки на голи жени, които позират в неестествени пози, изглеждат мъртви или в безсъзнание, а около тях било разхвърляно бельо.

По информация на KNTV, Насо е казал на полицаите, че това е неговото изкуство. Графични вписания от негов журнал, разказват как убиецът е следял и изнасилвал своите жертви. Въпросните бяха прочетени в съдебната зала по време на заключителните пледоарии. Насо подробно е описвал изнасилванията и секс насилието в своя дневник, датиращ от 50-те години на миналия век.

Насо е дрогирал и снимал своите изпаднали в безсъзнание жертви, след което ги е удушавал и изхвърлял голите им тела. В дневника на ужасите Насо описва как е следил жените, после се е доближавал до тях, за да им предложи да ги закара до дома им, след което „им го е слагал“, най-често в автомобила си. „Момиче в северните гори на Бъфало. Беше много красива. Трябваше първо да я ударя, за да изпадне в безсъзнание“, се казва в друго вписване.

Според следователите, те също са намерили „Списъка на 10-те“, в който Насо описва 10 жени, в които, според прокурорите, влизат и неговите четири жертви. Следователите са на мнение, че Насо може да е убил над шест пъти, като властите продължават да проучват връзките му с няколко неразгадани убийства.

Останалите шест жени в списъка не са идентифицирани, но властите

продължават да разследват всичките възможни връзки с Насо, включително и възможността той да е свързан с първоначалните убийства с двойните инициали през 70-те години на миналия век, разтърсили Рочестър в щата Ню Йорк. Тогава бяха убити Мишел Маенза, Уанда Уалкоуиц и Кармен Колън, която е съименичка на жертвата на Насо в Калифорния.

Насо се защитаваше в съда сам и каза на съдебните заседатели в заключителните си пледоарии, че той често е наемал проститутки, за да ги снима в екзотични пози и е изпитвал удоволствие от нестандартното изкуство. Усмихвайки се, винаги облечен в костюм, той категорично настояваше, че не е убиец. Въпреки това, плешивият Насо, който често се объркваше и повтаряше по време на пледоариите, не успя да даде ясни обяснения относно най-убедителните доказателства срещу него.

ДНК-материал на Насо е бил открит по бикините на Рогаш. ДНК-материал на бившата му жена е бил открит по чорапогащите, увити около врата на Рогаш. Насо каза на съдебните заседатели, че доказателствата само показват, че той е правил секс с Риогап. По думите му, няма доказателства, че той я е убил, и че прокурорът няма как да знае кой е увил чорапогащника около врата й.

Дори Насо да бъде осъден на смърт, малко вероятно е той да бъде екзекутиран. В момента в Калифорния смъртта си чакат 725 затворника, а екзекуции не е имало от 2006 година. На щатските власти ще е необходима поне още една година, за да приемат новия закон за екзекуциите чрез метода с един препарат.

По време на процеса срещу него Насо показа десетки снимки на сватби, пейзажи и семейства, както и снимки на голи жени, които той нарича своето изкуство. По думите му, той никога не е насилвал жените да се снимат.

Прокурорите обаче са на друго мнение. Те твърдят, че той е имал списък с всичките си жертви и предмет за спомен от престъпленията. /БЛИЦ

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!