Фед продължи да повишава лихвите въпреки опасенията за банковата система

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
89

Централната банка обаче смекчи реториката си и сигнализира, че може скоро да спре покачванията

Председателят на Фед Джеръм Пауъл предупреди, че “ако не бъде обърнато внимание на отделните банкови проблеми, те могат да подкопаят доверието в здравите банки и да застрашат способността на банковата система като цяло” © Reuters

Федералният резерв продължи покачването на лихвите в САЩ въпреки сътресенията в банковата система, причинени от фалита на Silicon Valley Bank, и опасенията, че затягането на паричната политика повишава рисковете за финансовата стабилност.

Централата банка увеличи основната си лихва с четвърт процентен пункт, с което тя достигна 4.75-5%, най-високото ниво от 2007 г. Институцията обаче сигнализира, че настоящият цикъл на затягане на условията за финансиране може да е към края си.

Банковата система в САЩ е “здрава и устойчива”, но все още не е ясно колко големи ще са ефектите от последните сътресения върху икономиката. Очаква се те да доведат до допълнително затягане на кредитирането, с което да ограничат финансовите ресурси и да забавят икономическата активност, на практика подкрепяйки усилията на Фед за овладяване на инфлацията.

За разлика от предишните решения, в които се казваше, че ще са необходими допълнителни повишения на лихвата, този път централните банкери говорят по-скоро за стабилизиране и укрепване на паричната политика. Инфлацията обаче остава изненадващо устойчива, както председателят на Фед Джером Пауъл многократно изтъкна по време на последвалата пресконференция.

Стабилността на банките измества фокуса от инфлацията

Решението на Фед идва в момент на несигурност за финансовата система след срива на Silicon Valley Bank и Signature Bank по-рано този месец, за които се счита, че са станали жертва на покачващите се лихвени проценти, но също така и на лошо управление на риска. Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че мерките, предприети в отговор на фалитите – включително изплащането на 100% от депозитите на двете банки, както и нов механизъм, с който Фед осигурява ликвидност на банките, “демонстрират, че всички спестявания на вложителите са в безопасност”. Той също така предупреди, че “ако не бъде обърнато внимание на отделните банкови проблеми, те могат да подкопаят доверието в здравите банки и да застрашат способността на банковата система като цяло”.

Въпреки че фалитите не успяха да накарат Фед да спре затягането на паричната политика, те са оказали ефект върху вчерашното решение. Само преди седмици Пауъл сигнализира, че може да е необходимо ускоряване на темпа и покачване с половин пр. пункт през март. Опасенията за банковата система сега обаче са накарали централните банкери дори да обсъждат дали да спрат затягането, но в крайна сметка решението за повишение с 0.25 пр. пункта е било взето с консенсус.

Първоначално пазарите реагираха твърде положително на съобщението, но впоследствие преминаха на червено, когато Пауъл отхвърли очакванията на инвеститорите, че Фед ще започне да понижава лихвата си тази година.
capital.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!