Фандъкова: Столичани не си купуват билети за градския транспорт

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
859

"Част от финансовите проблеми на столичния градски транспорт идват от факта,

че има ниска събираемост от продажбата на билети и карти. Много хора, които използват транспорта, предпочитат да си платят глобата, когато ги хванат без билет, като си правят сметката, че така им е по-изгодно, отколкото редовно да плащат за билет”, обяви днес столичният кмет Йорданка Фандъкова.

В тази връзка наесен тя ще предложи на Столичния общински съвет да бъде увеличен размерът на глобите за нередовните пътници. В момента санкцията е 10 лв., но все още се правели разчети с колко точно да се увеличи. Според кмета засега не трябва да се вдига цената на билета за градския транспорт (1 лв.).

Фандъкова и двама от заместниците й – Минко Герджиков (финанси) и Любомир Христов (транспорт), представиха вчера първите десет нови тролея за София. Те са с климатик и са изцяло нископодови, което улеснява качването на пътници и прави възможно качването на детски и инвалидни колички (има специална рампа за хората с увреждания). В София не са купувани нови тролеи от 20 години, уточни Фандъкова. Тази година столичната община е поръчала общо 30 нови тролея, които ще пристигнат до края на годината и ще тръгнат по три от линиите в (4, 5 и 11). Първите десет ще се движат по линия 11. Колите са купени със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) от близо 13.5 млн. евро (всеки тролей струва малко над 450 хил. евро).

Кметът на София обеща още средства от ЕБВР и по оперативна програма “Регионално развитие” за модернизация на градския транспорт, но първо ще очаква от шефовете на общинските транспортни дружества оптимизация и повече приходи. Балансовите отчети  за  2009 г. на “Столичен автотранспорт”, “Столичен електротранспорт” и Центъра за градска мобилност показаха, че те страдат от хроничен недостиг на средства. Повечето отчитат печалба, но са натрупали огромни дългове, предимно към доставчици. “Столичен електротранспорт” дори е на минус 807 хил. лв. за миналата година.

“Разчитаме на помощ и от експертите от ЕБВР”, уточни Фандъкова. “Системата на градския транспорт в София не е реформирана много години и затова общината го дофинансира”, допълни тя. Според нея общината не може непрекъснато да увеличава средствата, които отпуска на градския транспорт, а очаква транспортните дружества да работят в пазарна среда и да имат добър мениджмънт.

Наскоро общинският съветник от СДС Иван Нейков напомни, че от няколко години непрекъснато нарастват средствата, които общината дава за преференциални карти за пенсионери, инвалиди и учещи (това е начинът, по който кметството субсидира градския транспорт).  Нейков напомни, че миналата година общината е дала 100 млн. лв. от бюджета си за доплащане на намалените карти и очаква и тази година да бъде достигната тази сума. Това е близо 1/3 от разходната част в целия бюджет на София и с тези пари могат да се купят немалко нови автобуси и тролеи, уточни той.

След като представи 10-те нови тролея, Фандъкова, заместниците й и директори от Центъра за градска мобилност се качиха на един от тях от депото на гара “Искър” и пътуваха до Софийския университет. По пътя тролеят спря в кв. “Надежда” и отвори на жена, която възмутено го питаше с жестове защо не спира на спирката. 60-годишната Маргарита Питкова чинно си валидира картата (устройството работеше) и се повози до хотел “Плиска”. Фандъкова се запозна с нея и я попита харесва ли й новият тролей. На въпрос на журналистите какво би казала на хората от общината, с които има честта да се вози, Питкова отговори: “Ами и те ходят из града като мен и виждат какви са проблемите. Поне се надявам да е така.”

При Софийския университет служебни автомобили чакаха кмета и заместниците му, но те се отправиха пеша към сградата на общината на “Московска” 33.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!