Европарламентът е склонен на трето удължаване на Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
81

Депутатите ще настояват за ясна аргументация за необходимостта от нова дата преди да се съгласят

Снимка: БТА
Европейският съюз вероятно ще предостави на Обединеното кралство трето удължаване на Brexit, за да се избегне излизане без сделка. Това предполага изтекъл проект на резолюция на Европейския парламент, видян от Business Insider. Документът показва, че членовете на парламента ще подкрепят ново удължаване, ако има ясна цел, „например да се избегне напускане без сделка, за провеждане на общи избори или нов референдум за отмяна на член 50 или за одобряване на споразумение за оттегляне“.

В резолюцията се казва, че Европейският парламент е готов да удължи членството на Обединеното кралство в ЕС след 31 октомври 2019 г. – определената сега дата на излизане, стига институциите и функционирането на ЕС да не са „неблагоприятно засегнати“.
Резолюцията също така повтаря позицията на Парламента, че всяка сделка за Brexit трябва да съдържа клауза за запазване на статуквото на остров Ирландия и избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. В документа също така се изразява загриженост от поведението на правителството на премиера Борис Джонсън, включително по отношение на схемата за установяване на статута на гражданите на ЕС, които желаят да останат във Великобритания.

Данута Хюбнер, един от членовете на ръководната група по Brexit към Европарламента, която е изготвила резолюцията, се е срещнала в сряда с Мишел Барние, главен преговарящ за Brexit на ЕС. Тя е заявила на евродепутатите, че трябва да подкрепят ново удължаване на срока на Brexit, ако такова бъде поискано от Великобритания и бъде подкрепено от лидерите на държавите членки на ЕС.

Попитана за перспективата за удължаване, Хюбнер казва: „Трябва много ясно да се каже за какво е удължаването. Мисля, че това би улеснило решението от наша страна, ако знаем, че ще има избори, че ще има референдум, че ще има сега сделка или че имат, необходимост от време за ратифициране на споразумението с ЕС“.

Хюбнер също е потвърдила, че резолюцията на Европейския парламент ще влезе за разглеждане в пленарната зала следващата седмица и вероятно удължаването ще бъде одобрено.

„Вероятно ще подкрепим искането за удължаването, но то трябва да бъде обосновано“, каза тя. „Имаме нов Парламент, не знаем как ще изглежда, но сме уверени, че ще имаме подкрепата“, добави Хюбнер.

Въпреки това тя заяви, че ще се очаква Обединеното кралство да продължи да участва като пълноправна държава членка, докато е член на Блока.
Джонсън каза миналата седмица, че „по-скоро ще умре в канавка“, отколкото да поиска от ЕС да отложи планираната дата за напускане.

Но Камарата на общините миналата седмица прие законопроект, който ще го задължи да поиска удължаване, ако не успее да осигури нова сделка с ЕС след срещата на върха на европейските лидери на 18 октомври.

Това доведе до спекулации, че той или ще подаде оставка, давайки път на нов лидер да поиска удължаване, или ще поиска от Брюксел да удължи датата на излизане на Обединеното кралство до края януари.

Не всички държави членки са ентусиазирани от перспективата за трето удължаване на Brexit. Френското правителство, което предприе най-твърдия подход към Brexit от 27-те други страни членки, миналата седмица заплаши, че ще наложи вето върху евентуалното ново удължаване поради „тревожна“ липса на напредък в преговорите.

Жан-Ив Льо Дриан, външният министър на Франция, заяви, че липсата на реалистични предложения от правителството на Джонсън е знак, че не е сериозно за преговори. „Много е притеснително“, каза той. „Британците трябва да ни кажат какво искат“.

Попитан за перспективата за удължаване след 31 октомври, той каза: „Няма да правим това на всеки три месеца“.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!