Европа си връща доверието на инвеститорите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
482

Инвеститорите връщат вярата си в светлото бъдеще на световната икономика,

показват резултатите от августовското допитване на BofA Merrill Lynch. Отношението към Европа се е променило към по-добро, песимизмът се премества към САЩ и Япония, коментира Интерфакс.

„Отношението на инвеститорите към Европа през последните месеци рязко се промени в положителна посока на вълната от оптимизъм по повод на европейските банки. Сега е необходимо данните за състоянието на икономиката да подкрепят тази промяна“, добави ръководителят на европейския отдел за стратегически корпоративни инвестиции на BofA Merrill Lynch Global Research Гери Бейкър, цитиран от БГНЕС. През август броят на запитаните, очакващи подобряване на ситуацията в световната икономика през следващата година, е с 5% повече, отколкото тези, които са на обратното мнение.Тази ситуация може да се определи като поврат,отчитайки, че през юли броят на песимистите бе с 11% по-голям от този на оптимистите“, се отбелязва в изследването. Участниците в анкетата, които са убедени, че „втората вълна“ на кризата ще бъде избегната, през август са били със 78% повече, отколкото тези, убедени в обратното.Междувременно от Международната търговска камара  (МТК – ICC) също оповестиха свое проучване, според което световната икономика се възстановява от най-тежката рецесия от десетилетия, но някои райони като Северна Америка и Азия отчитат по-бавно темпо на растеж.На световно равнищеиндексът за икономическия климат леко е спаднал– от 104,1 през второто тримесечие на 2010 г. до 103,2 през третото, съобщи ДПА. Това отчасти се дължи на понижените показатели в два важни региона – Северна Америка и Азия, се казва в проучването. Като цяло обаче глобалните данни продължават да се подобряват значително в сравнение с третото тримесечие на 2009 г., когато индексът за глобалната икономика падна до 79,6.Западна Европа, чиято икономика изглежда беше започнала да се забавя според предишното проучване, е започнала изненадващо да се засилва през това тримесечие начело с Германия като двигател в еврозоната благодарение на увеличения й износ.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!