България е сред страните с най-голям спад на строителството и през юни

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
497

За десети пореден месец България се нарежда в топ 3 на страните от ЕС с най-голям спад в новото строителство.

Това показват данните на Евростат за строителния сектор на ЕС през юни.
През този месец България отчита 17.5% спад на годишна база в новото си строителство.

По-големи понижения през юни записват само Унгария и Словения. От септември миналата година България всеки месец намира място сред трите страни, където на годишна база новото строителство се свива най-много. Най-големият спад страната ни записа през декември, когато показателят се срина с 33.3% на годишна база.

На месечна база (спрямо май) новото строителство в България обаче отчита ръст от 0.2%. Това кореспондира с общ месечен ръст на строителството в ЕС от 3.5%. В отделни страни, като например Румъния, месечната корекция е ръст от над 16%.

Стабилно повишение спрямо май показва и новото строителство в Испания, което се увеличава с над 7% (а на годишна – с повече от 18%). Жилишщният сектор на страната пострада още преди икономиката да влезе в рецесия. Това доведе до спад в цените на имотите, финансови проблеми за много строителни компании и ръст в безработицата сред испанците – в момента втората най-висока след тази в Латвия.

Общоевропейските данни показват, че и на годишна, и на месечна база се наблюдава ръст в сградното строителство в рамките на ЕС. През изминалите 12 месеца новото строителство се поддържаше основно от инфраструктурните проекти, докато строежът на сгради намаля драстично.

Ето защо тези данни могат да се приемат като сигнал, че инвестициите в имоти плавно се възстановяват, след като намаляха силно през 2009 г. През юни сградното строителство в ЕС се увеличава със 7.5% на годишна база, а само в еврозоната ръстът е 6.4 на сто.

На някои от най-скъпите имотни пазари – например британския, вече се наблюдава малък ръст в цените на жилищата. Според експресните данни за БВП икономиката на ЕС се е разширила през второто тримесечие с 1.7% на годишна база. Това е най-големият ръст на брутния продукт на съюза от началото на икономическата криза.

Въпреки тази статистика някои анализаторски компании като “Юроконстръкт” не са оптимисти. Преди месец агенцията пусна анализ, в който очаква строителният сектор в Европа да се свие и тази година.

В 19-те европейски страни с най-голям строителен пазар се очаква спад на сектора от 4% до края на 2010 г. поради спирането на държавните помощи и бавно възстановяващата се икономика. Строителният сектор в тези страни се сви с 3.1% през 2008 г., с 8.8%  през 2009 г. и не се очаква да започне да расте преди 2011 г. според икономистите на “Юроконстръкт”.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!