Еврокомисарят по бюджетната политика: Дойде моментът ЕС да събира собствени данъци

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
473

Назрява моментът Европейския съюз да помисли за събирането на собствени данъци.

Това заяви в интервю за гермнското издание на „Файненшъл таймс“ еврокомисарят по бюджетната политика Януш Левандовски.

„Много страни искат да намлят финансовото си бреме. Това отваря вратите в полза на приходи за ЕС, които не идват от страните-членки“, е заявил Левандовски. Според него налагането на данъци от страна на ЕС ще намали финансовата тежест за много национални бюджети. Някои от предложенията на Левандовски са съюзът да събира данъци от авиация (предоставянето на въздушно пространство), да наложи данък върху финансовите транзакции (идеята се дискутира от икономисти повече от година) или пък данък върху търговията с въглеродни квоти.

В момента бюджетът на ЕС се финансира основно от националните вноски на нейните членки. По думите на еврокомисаря в момента около 76% от приходите в бюджета на ЕС идват от кредитните трансфери от националните бюджети.

Известна част от плащанията на страните към ЕС са базирани на данъци – например част от постъпленията от мита или ДДС. По-голямата част от трансферите обаче са изчислени на база размерът на националната икономика.

„Ако ЕС налагаше собствени данъци, членките му щяха да внасят по-малко в европейския бюджет. От някои държави чувам, че биха искали да намалят вноските си в ЕС“, казва Левандовски.

Очаква се Левандовски да обяви предложенията си през септември. Според EU Observer идеите за общоевропейски данък не са особено популярни сред гражданите, но най-приемлива за тях ще е тази за данъка върху финансовите транзакции. Това се дължи на широкоразпространеното сред европейците мнение, че икономическата криза е резултат от безотговорното поведение на банкерите и рисковете, които поемат.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!