Британец е в края на двегодишен преход по течението на Амазонка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
800

След като вървя по течението на река Амазонка повече от две години,

Ед Стафорд изведнъж забърза темпото. пише CNN. През 2008 година британецът започна пътуване, продължило повече от две години, и се надява да стигне края на маршрута си днес, за да хване самолет от Бразилия за дома.

Въпреки изтощителното темпо, което си е наложил през целия неделен ден, Стафърд е убеден че ще успее да хване полета. “Чуствам се много по добре” – написа той в свой пост от Североизточна Бразилия вчера, след тричасов сън. “Ще вървя цяла нощ, за да извървя останалите 85 километра.”

На тази сила на духа, бившият армейски капитан е трябвало да се осланя много пъти от началото на пътуването си през месец април, 2008 година. Стафорд и Гадиел Санчез Ривера “Чо” – перуански лесничей който се присъединява към него през юли 2008 година – са се сблъскали със змии, електрически змиорки, комари искорпиони. Въпреки това двамата нито за миг не се съмняват, че ще стигнат Атлантическия океан.

За две години Стафърд се разболява от кожната болест лейшманиоза и трябва да маха ларва на муха от черепа си. Чо се порязва лошо с мачете. Но най-големите им предизвикателства са други. “За мен най-голямата трудност беше еднообразието. Непрестанното мъкнене на раницата, оскъдната храна, ухапванията от комарите, тръните. Ето тези малки неща, които няма да притеснят никого в двудневна експедиция бяха най-трудни за преодоляване” – сподея Стафърд.

Най-голямото удоволствие по време на експедицията за Стафърд и спътника му било гостоприемството на бразилците – децата, които ги посрещат още в началото на някое село и домашно приготвената храна на родителите им.

Експедицията по течението на Амазонка е е с благотворителна цел. Чрез нея, Стафорд се надява да привлече вниманието на световната общност към проблема за изсичането на дъждовните гори. Той никога не е идвал в региона на река Амазонка преди . Сега той казва, че неговата мисия да спре изсичането на дъждовните гори няма да свърши с неговата експедиция. “Въпреки че изсичането все още се върши с пълна сила, идва едно ново поколение в Бразилия, което наистина го е грижа за природата.”

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!