EЦБ увеличи пандемичната програма със 600 млрд. евро до 1,35 трлн. евро*

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
88

Хоризонтът на програмата също ще бъде разширен до края на 2021 г., поставяйки европейския регулатор почти на една нога с осигуряваната от Фед подкрепа

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските парични власти увеличават усилията си в противодействието на безпрецедентните икономически последици от пандемията на коронавируса.

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да увеличи обхвата на пандемичната програма за спешни покупки с 600 млрд. евро. Управителният съвет реши да разшири програмата за спешни покупки на държавни и корпоративни облигации до 1,35 трилиона евро в четвъртък във Франкфурт, както обяви централната банка. Програмата сега ще продължи поне до края на юни 2021 г. Във всеки случай Управителният съвет ще извършва нетни покупки на активи, докато не прецени, че фазата на коронавирусната криза е приключила.

Разширяването на програмата ще облекчи допълнително общата позиция на паричната политика, като подкрепи условията за финансиране в реалната икономика, особено за бизнеса и домакинствата. Покупките ще продължат да се извършват гъвкаво във времето, в различните класове активи и сред юрисдикциите. Това ще позволи на Управителния съвет ефективно да премахва рисковете за безпроблемното предаване на паричната политика, пише в решението от днешното заседание на институцията.

Основните лихвени проценти на институцията бяха оставени непроменени съответно 0,00%, 0,25% и -0,50%.
Анализаторите очакваха управителният съвет на ЕЦБ да допълни програмата за закупуване на активи с 500 милиарда евро, но през последните дни се зародиха притеснения за възможността някои централни банкери да се противопоставят на такива действие заради публикация в Newswire Market News International, в която се казва, че „много членове“ на управителния съвет биха се противопоставили на увеличаването
Досега ЕЦБ е изразходила по-малко от една трета от програмата за спешни покупки на активи в размер на 750 милиарда евро (840 милиарда долара), която стартира през март. При сегашните темпове институцията може да изчака до срещата си през юли или септември преди да прецени дали програмата е достатъчно голяма, за да поеме дълга, емитиран от правителствата за борба с рецесията.

През изминалата седмица членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел открехна вратата за повече стимули от страна на институцията.

„Ако преценим, че са необходими допълнителни стимули, ЕЦБ ще бъде готова да разшири всеки от своите инструменти, за да постигне целта си за стабилност на цените“, заяви Шнабел в интервю за Financial Times, публикувано на уебсайта на ЕЦБ. „Това касае размера на програмата за спешни пандемични покупки на активи, но също така и състава и продължителността й. Готови сме да реагираме на новите данни“, добави тя.

Търсенето на ликвидност от ЕЦБ бе слабо в рамките на първата от седемте планирани операции за рефинансиране PELTRO, която бе стартирана на 20-и май. По данни на банката са били разпределени само 851 млн. евро (931 млн. долара) на банките от еврозоната в първия кръг от новата си програма за ликвидност, стартирала през миналия месец.

Заемите, с матуритет до 16 месеца, са отпуснати по така наречения план на ЕЦБ за „пандемични операции за дългосрочно рефинансиране“ или PELTRO. Механизмът е насочен главно към по-малки банки и такива, които не отговарят на изискванията по други програми за кредитиране. Лихвеният процент по заемите от програмата PELTRO е с 25 базисни базисни пункта по-нисък от основния лихвен процент на ЕЦБ, който в момента е нула.

*Очаквайте подробности
По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!