Ето коя е жената, заподозряна за взрива в Истанбул

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
255

Основната версия за взрива на оживената търговска улица “Истиклял” в Истанбул е самоубийствен атентат на жена, която е имала помагачи.

Твърди се, че жената е оставила взрива в плик или чанта на пейка на централния булевард “Истиклял” в Истанбул. Експлозивът е активиран минути след като тя се е отдалечила от мястото.
Последната информация е, че е арестуван човекът, който е оставил раницата с бомбата.

Местните вестници са публикували кадри на жената, запечатани от охранителни камери.

Улицата отново е отворена, след като вчера беше отцепена.Забраняваше се дори и снимането, докато тече огледът.

Шестима души бяха убити, а 81 други бяха ранени вчера след експлозия на централния булевард “Истиклял” в Истанбул. Турският президент Тайип Ердоган заяви, че бомбеното нападение прилича на терористичен акт.

“Лицето, което е поставило бомбата, е арестувано. Според нашите данни терористичната организация ПКК е отговорна за нападението”, заяви вътрешният министър Сойлу в изявление, разпространено от официалната агенция Анадолу и местни телевизии.

Кюрдската работническа партия (ПКК) е смятана за терористична организация.

Организацията е в основата на конфликта между Швеция и Турция, която от май блокира влизането на Стокхолм в НАТО, обвинявайки го в снизходителност към ПКК.

Анкара поиска екстрадирането на няколко членове на ПКК в меморандум за разбирателство, подписан през юни с Швеция и Финландия, друга скандинавска държава, която желае да се присъедини към Атлантическия съюз.

ПКК води въоръжена борба срещу турското правителство от средата на 80-те години на миналия век и многократно е била обвинявана за кървави нападения на турска територия. Срещу нейни бази в Северен Ирак и Сирия редовно се извършват турски военни операции.

Според жители на Турция атаката на улица “Истиклял” е целенасочена, предвид оживеното място и часа, в който е извършена.”Това е най-известният булевард на Истанбул, марката на града. Там има буквано тълпи от хора, включително и чужденци. Отдавна не е имало взрив”, коментира кореспондетът на БТА Нахиде Дениз.

Засега никой не е поел отговорност за експлозията. 5-ма прокурори са натоварени с разследване на инцидента. Властите наложиха забрана за излъчване на множеството записи на свидетели, запечатали момента на взрива.

През 2015 г. и 2016 г. Истанбул стана мишена на кървава върволица от подобни нападения, за които отговорност поемаше терористичната групировка “Ислямска държава”. Един от атентатите бе извършен на улица “Истиклял”.

МВнР съобщи, че няма данни за пострадали българи при взрива.

standartnews.com

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!