ЕС заплаши Великобритания с търговска и финансова блокада

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
346

Това би наложило Брекзит без сделка

Източник: iStock/Guliver Images
Европейският съюз заплаши да прекрати търговската сделка с Великобритания, да блокира достъпа на Лондонското Сити до единния пазар и да предприеме правни действия заради едностранните действия на правителството на Борис Джонсън за продължаване на гратисния период на търговския режим със Северна Ирландия, съобщава „Фокус“.

Мейрид МакГинес, европейският комисар по финансовите услуги, заяви, че е важно „да изпратим послание“ на Великобритания, че не може да нарушава условията по Брекзит, визирайки решението на Лондон да отложи налагането на по-строги проверки за някои стоки, пристигащи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство.

Саймън Коуни, външен министър на Ирландия, заяви, че ЕС преговаря с „разочароващ“ партньор, „на когото просто не може да се довери“ и е принуден да прибегне до съдебни действия, тъй като Великобритания е нарушила условията на споразумението за Брекзит.
„Ако на Обединеното кралство не може да се вярва, тъй като то предприема внезапни едностранни действия без каквито и да е преговори, тогава британското правителство оставя ЕС без други възможности, а ние не искаме да се стига до там“, заяви той пред RTE.

Сега в Брюксел обмислят завеждане на дела срещу Обединеното кралство в Съда на Европейските общности, който запазва юрисдикцията си според Протокола за Северна Ирландия.

Европейската комисия снощи обвини Великобритания, че за втори път заплашва да наруши международното право, визирайки по-ранни заявления на Борис Джонсън за отмяна на Споразумението за оттегляне.

Ако Великобритания пренебрегне решението на арбитражна комисия, Брюксел може да наложи тежки мита на британския износ. Очаква се ответните мерки да са пропорционални.
Това може да има последици за продължаващите преговори за „еквивалентност“, целящи да предоставят достъп до финансовите услуги на Обединеното кралство до единния пазар на ЕС.

Досега Брюксел е предоставил еквивалент само на централните депозитари и клирингови къщи, които счита за жизненоважни за финансовата стабилност на ЕС.

Великобритания е подала молба да получи еквивалентен достъп за 28 сектора, но комисията заяви, че ще го предостави едва след като има подробности за бъдещите планове на Лондон за отклонение от правилата на ЕС.

Европейският парламент предупреди, че може да откаже да ратифицира временно прилаганата търговска сделка с Лондон, която трябва бъде гласувана до края на април.

Това би наложило Брекзит без сделка, което също би навредило на европейския бизнес.

По-рано, в Северна Ирландия лоялистки паравоенни организации обявиха пред Борис Джонсън, че оттеглят подкрепата си за Белфасткото споразумение в знак на протест срещу търговските договорености за Ълстър след Брекзит.

Забранените групи заявиха, че временно оттеглят подкрепата си за мирното споразумение на фона на нарастващите опасения относно Северноирландския протокол.
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!