ЕС въвежда единно зарядно за мобилни устройства от 2024 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
73

Вицепрезидентът на Еврокомисията Маргрете Вестагер и отговарящият за общото зарядно в Европарламента Александър Агиус Салиба (Социалисти и демократи, Малта) показват кабелите, които ще бъдат изхвърлени, след като общото зарядно стане стандарт в ЕС през 2024 г.

 

Европейският съюз ще въведе общо зарядно за мобилни устройства от края на 2024 г. След като Европейският парламент одобри приемането на директива за това във вторник, остава само съветът да гласува формално законодателството, което политически е договорено по време на френското председателство на ЕС.

602-ма евродепутати подкрепиха промяната при 13 против и 8 въздържали се при гласуването във вторник в Страсбург.

14 категории електронни устройства ще преминат към стандарт на зарядните устройства USB, тип С от края на 2024 г., като производителите ще получат двегодишен преходен период, за да адаптират производствата си към новия стандарт.

Нормата ще се отнася до малки и средни устройства, работещи с мощност до 100 вата. Това включва продавани в Европа нови модели мобилни телефони, таблети, електронни четци, компютърни мишки, цифрови фотоапарати, слушалки, портативни говорители, ръчни конзоли за видеоигри, смарт часовници, електронни играчки и лаптопи с ниска мощност.

Промяната включва и устройствата на “Епъл”, която оказваше най-дълга съпротива на общото зарядно.

Към края на 2026 г. към USB-С стандарта ще бъдат присъединени и лаптопите, ноутбуците и хибридните устройства.
До края на 2025 г. Еврокомисията трябва да предприеме действия за хармонизиране на решенията за безжично зареждане, като да включи най-подходящите технически решения или съответните технически стандарти към директивата.

“Решението ще опрости живота на европейците”, заяви старшият вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер в Европейския парламент в Страсбург.

Тя трябваше да изслуша доста критики срещу комисията, която 10 години отказваше да задължи производителите да се договорят за общо зарядно, като вместо това ги призоваваше към доброволно саморегулиране, което те не успяха да постигнат. Едва през 2021 г. Еврокомисията предложи законодателство, което беше договорено за по-малко от година.

Универсалното зарядно ще позволи на потребителите да избират дали да си купят мобилно устройство с адаптор или без него – на по-ниска цена, ще се намалят електронните отпадъци с 1000 тона годишно и ще намалят разходите на бизнеса.

Евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП заяви по време на дискусията във вторник, че предстои единно зарядно да бъде въведено и за други устройства за бита и домакинството.

400 млн. зарядни устройства се продават годишно в ЕС, а изхвърляните електронни отпадъци, включително зарядни, са 11 хил. тона.

По изчисления на Европейската комисия след влизането си в сила новата европейска директива ще доведе до икономии на 250 млн. евро годишно.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!