ЕС ще поиска ускоряване на подготовката за Brexit без сделка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
159

Очаква се европейските лидери да изразят притеснението си от липсата на напредък в преговорите с Лондон
Снимка: Ройтерс

Европейските лидери ще поискат след срещата си на върха следващата седмица държавите членки да ускорят подготовката, в случай че не бъде постигнато споразумение с Великобритания за периода след излизането на страната от блока. Това става ясно от проект на тяхното заключително изявление след срещата им по-късно този месец, видяно от Bloomberg. В него се очаква те да посочат още, че се притеснени от липсата на прогрес в преговорите с Лондон.

„Европейският съвет повтаря призивите си към държавите членки и всички заинтересовани страни да ускорят работата по подготовката на всички нива, както и за всякакви възможни резултати“, се казва в текста, разпространен между страните от съюза.
Лидерите ще посочат, че са разтревожени от липсата на „значителен напредък“ по ключовия въпрос за ирландската граница. Те също така се очаква да отправят предупреждение, че ако няма споразумение преди датата за напускане през март 2019 г., няма да има преходен период.

Европейският съвет също така ще настоява за „необходимостта от увеличаване на усилията“, така че споразумението за напускане, включително частта за преходния период, да бъдат финализирани колкото се може по-скоро, става ясно от документа.

Работата по политическото становище за бъдещите отношения на Брюксел и Лондон в сферите на търговията и сигурността също трябва да бъде ускорена.

„Това изисква допълнителна яснота от Великобритания по отношение на нейната позиция за бъдещите отношения“, се очаква да посочат лидерите. Британското правителство вероятно ще представи своята визия за бъдещите отношения през юли.

Европейските лидери ще се срещнат в Брюксел на 28 и 29 юни. Bloomberg уточнява, че тяхното общо становище може да претърпи промени дотогава.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353