ЕС ще отговори на блъфа на Великобритания за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
637

Брюксел няма намерение да прави компромиси с исканията на Лондон до 15 октомри – крайният срок за договаряне на сделка, посочват източници

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) няма намерение да предлага отстъпки на Борис Джонсън преди крайния срок на преговорите за Brexit следващата седмица с надеждата, че премиерът на Великобритания няма да изпълни заплахите си да прекрати диалога, ако не получи каквото иска.

Блокът е готов да остави разговорите да се проточат до ноември или декември и дори да позволи на Джонсън да сложи край, съобщава високопоставен дипломат от ЕС пред Bloomberg. Рисковата стратегия на Брюксел бе потвърдена и от друг източник в блока.

Британският премиер вече смекчи до известна степен исканията, като заяви миналата седмица, че 15 октомври – първият ден на срещата на върха на ЕС, няма да е последната дата за договаряне на сделка, а по-скоро за потвърждаване, че такава все пак е възможна. Британските власти обаче, въпреки всичко, искат гаранции за постигане на напредък.

Но ЕС отказва да направи компромис и не очаква преговорите да напреднат значително дотогава, освен ако премиерът лично не се намеси в диалога, посочва дипломатът. Друг запознат от ЕС допълва, че в Брюксел нямат намерение да договарят нов краен срок.

Джонсън изглежда сериозен в ултиматума си и ако няма напредък следващите две седмици, ще обяви, че сделка не е възможна, посочва друг източник на Bloomberg, запознат с позицията в Лондон.

Но ако крайният срок не бъде спазен, Джонсън може да се окаже поставен пред дилема: спиране на преговорите ще рискува Великобритания да прекрати отношенията си с блока без споразумение, застрашавайки британския бизнес; но ако диалогът продължи, заплахите му ще се приемат като блъф и позициите му на международната сцена ще бъдат отслабени.

Въпреки че ЕС не признава крайния срок на Великобритания – 15 октомври, то представители и на двете страни очакват, че блокът по-скоро ще е готов да направи усилие за намиране на изход и продължаване на диалога дотогава.

За да се постигне пробив, ЕС иска Джонсън да се ангажира лично с процеса. В европейските столици витае усещането, че премиерът до голяма степен отсъства от преговорите досега. Видеоразговорът му с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в събота беше първият от юни насам. френският президент Еманюел Макрон пък беше единственият лидер, с когото той е разговарял от март. Според запознат източник от ЕС британският премиер ще трябва да разговаря с германския канцлер Ангела Меркел, преди да бъде договорена финална сделка.

В Лондон обаче не са съгласни с идеята, че Джонсън лично трябва да разговаря с европейските лидери, оставяйки диалога на преговорния екип.

Говорител на властите в Лондон вече заяви, че правителството остава отдадено на желанието да бъде постигнато споразумение до 15 октомври.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!