ЕС разреши храните с щурци и брашнени червеи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
127

От днес те може да се консумират замразени, сушени или на прах

ЕПА/БГНЕС

Домашни щурци и брашнени червеи (това ларви на брашнените бръмбари, Tenebrio molitor) вече са разрешени като храна в страните от Европейския съюз, съгласно нови разпоредби.

В съобщението се обяснява, че от днес домашните щурци може да се консумират замразени, сушени или на прах, докато използването на ларви на брашнения бръмбар в човешката храна ще бъде разрешено от четвъртък (26 януари).

Подобни правила вече съществуват за мигриращите скакалци и ларвите на жълтия червей.

Европейската комисия в момента разглежда други осем молби за разрешаване на консумацията на продукти от насекоми, тъй като производителите трябва да кандидатстват за разрешително за всеки вид насекомо, който искат да пуснат на пазара.

Храната, съдържаща насекоми, трябва да бъде обозначена като такава, включително името на вида.

Според оценката на Еврокомисията домашният щурец и ларвите на брашнените бръмбари са безопасни за консумация от хора, но могат да представляват риск за страдащи от хранителни алергии. Насекомите са оценени като богати на протеини, те са част от кухнята в някои страни страни и могат да бъдат отглеждани със сравнително малко ресурси, отбелязват информационните агенции.

В Полша, например, вече се продават пликчета с “Хрупкави щурчета”. Личинките съдържат до 50% висококачествен протеин и 30% ненаситени мастни киселини. Не съдържат захар, хормони, оцветители и консерванти.
segabg.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!