ЕС: Остават нерешени три основни въпроса в Брекзит преговорите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
53

ЕС и Великобритания са много близо до споразумение по повечето въпроси, тъй като времето за търговска сделка изтича, но те все още имат противоречия по отношение на риболовните права, гаранциите за лоялна конкуренция и начините за разрешаване на бъдещи спорове, заяви пред постоянните представители на ЕС в Брюксел висш европейски дипломат.

“Ние сме както близо, така и далеч от постигането на споразумение. Изглежда, че сме много близо до съгласие по повечето въпроси, но продължават различията по трите спорни въпроса”, заяви висш европейски дипломат, след като преди това информира постоянните представители на ЕС относно ход на преговорите с Обединеното кралство, съобщава Ройтерс.

В четвъртък главните Брекзит преговарящи преустановиха директните преговори лице в лице, след като член на екипа на европейския преговарящ Мишел Барние даде положителен тест за Covid-19, но екипите продължиха да работят отдалечено, за да постигнат търговско споразумение между ЕС и Обединеното кралство, което трябва да влезе в сила само след шест седмици – на 1-ви януари 2021г.

Втори европейски дипломат каза за трите основни пречки между преговарящите: “Тези спорни въпроси все още се нуждаят от време. Някои неща по отношение на раноправните условия се придвижват, макар и много много бавно. В момента обаче въпросът по отношение на рибарството не се движи наникъде”.

Друг европейски представител, който е участник в преговори пък ги определи като “силно заседнали”.
bnr.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!