ЕС има проблем с „мръсните пари“

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
154

Брюксел планира да продължи да разчита на националните власти в борбата с прането на пари, въпреки че някои не са готови да изпълняват задачата
Снимка: Архив Ройтерс

След поредица от скандали Европейската комисия представи нови планове за борба с прането на пари. Тя с право взима този проблем на сериозно, но европейските предложения са слаби. Вместо да учреди нова агенция и да ѝ повери тази работа, Европа планира да продължи да разчита на националните власти, някои от които не са готови да изпълняват задачата, посочва Bloomberg в свой редакторски коментар.

Банките в Дания, Холандия, Латвия и Малта бяха свързани с престъпни парични потоци от страни като Русия и Северна Корея. ЕС предприема действия за централизиране на банковия надзор, но прането на пари остава национална отговорност. Именно американското министерство на финансите откри, че латвийската банка ABLV е замесена в „институционализирано пране на пари“, карайки европейските власти да ѝ отнемат банковия лиценз.

А доклад на Европейския банков орган (ЕБО) установи, че малтийският регулатор „не е успял да извърши ефективен надзор“ над Pilatus Bank – кредитор с връзки с Иран.
По принцип няма нищо нередно в контрола на национално ниво на международните финансови престъпления. Но някои европейски правителства, притеснени за репутацията на техните банки, възприемат прекалено слаб подход. Една обща европейска агенция би била по-малко податлива на местен натиск.

Брюксел иска да даде нови правомощия на Европейския банков орган, така че да може да иска от националните регулатори да разследват случаи и евентуално да налагат санкции. Това е стъпка в правилната посока, но банковият орган не е подготвен за тази задача. Базираната в Лондон агенция отговаря основно за изготвянето на стрес тестове и следи за контрола на риска и спазването на капиталовите изисквания.

Някои аспекти на прането на пари влизат в нейния надзор, но в момента тя има само двама служители, натоварени със задачата. ЕС иска да добави още десетима, но и това не е достатъчно.

По-важното е, че ЕС иска местните регулатори да останат начело. По-добре би било да се хармонизират разпоредбите, да се създаде нова агенция и тя да бъде антоварена с основната отговорност за разследването на нарушения. ЕС пропусна възможност да премине към една по-добра система и да подобри репутацията си за стабилен финансов надзор.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!