ЕС и Великобритания си дават развод

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
882

Eвропейските лидери ще одобрят “развода” и ще дадат мандат за нови преговори за бъдещите отношения
Снимка: Ройтерс

Eвропейските лидери се събират днес в Брюксел на извънредна среща, на която да одобрят споразумението, уреждащо “развода” с Великобритания.

Обединеното кралство напуска ЕС на 29 март, след като преди 2 години 52% от участвалите в референдум поискаха анулирането на 45-годишното членство на страната в Съюза.

Лидерите ще одобрят “развода” и ще дадат мандат за нови преговори, този път за бъдещите отношения. След това те ще се видят с британския премиер Тереза Мей, която пристигна в Брюксел в събота следобед и се видя с председатнеля на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, пише Dnes.bg.

“И макар, че никой няма основания да е щастлив на този ден, има нещо, на което искам да наблегна – в тези решаващи времена ЕС 27 издържа теста за единство и солидарност”, заяви в поканата си за извънредната среща, разпратена до лидерите в събота вечер председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Споразумението за напускане е на 585 страници и урежда условията за третиране на европейските граждани, живеещи във Великобритания и на британските в ЕС, финансовите и имуществени въпроси, както и статута на новата външна граница на ЕС – между Ирландия и Северна Ирландия.
То предвижда преходен период до края на 2020 г, в който цялото европейско законодателство ще бъде прилагано в Обединеното кралство, включително по финансовите задължения, като при това Лондон няма да участва повече във вземането на решения.

През тези 18 месеца Великобритания ще остане член на общия пазар и на Митническия съюз. Преходният период, който може да се удължи еднократно, бе поискан от британското правителство, за да се ограничат последствията от шоковото прекъсване на действието на хиляди законови правила и разпоредби и да се даде време за преговори по бъдещите отношения.

Очаква се лидерите на ЕС да одобрят и политическа декларация, която очертава скелета на бъдещите отношения между Лондон и Брюксел и дава нов мандат на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние да ги води от името на Съюза.

До извънредната среща се стигна, след като в събота следобед Испания оттегли заплахите да блокира развода заради незадоволително уреждане на бъдещето на британския анклав Гибралтар. Въпросът беше уреден, след като ЕС и Великобритания се съгласиха да дадат допълнителни писмени уверения, че бъдещето на Гибралтар ще се определи с активното участие на Мадрид, а не между ЕС и Обединеното кралство. Декларация в този дух ще бъде прикрепена към споразумението.

След като испанският премиер Педро Санчес съобщи, че тези гаранции са достатъчни, Доналд Туск изпрати, по-късно от обичайното, поканата до европейските лидери за неделната среща, в която се казва, че Евросъюзът е постигнал главните цели в преговорите си по Brexit: минимизиране на несигурността за гражданите и бизнеса, уреждане статута на европейските граждани във Великобритания, издължаване на финансовите задължения на Кралството към общия бюджет, избягване на твърда граница в Ирландия и на правния вакуум за компаниите.

ЕС ще има около 2 години да изготви споразумението за бъдещите си отношения с Обединеното кралство. А ако то не стигнат, преходният период ще може да се удължи с още две, т.е. до края на 2022 г., се казва в поканата до лидерите.

България ще бъде представена на срещата от премиера Бойко Борисов. Правителствената пресслужба съобщи, че той ще подкрепи споразумението и декларацията, тъй като те защитават интересите на българските граждани.

Всички уговорки по Brexit обаче няма да са факт преди споразумението да бъде ратифицирано от Европейския и от британския парламенти. Евродепутатите ще излязат с резолюция за отношението си към съдържанието на текста още в началото на декември, а самото гласуване ще е догодина. За него ще е необходимо обикновено мнозинство от 754-мата евродепутати. Засега не е ясен графикът на британския парламент.

По статията работиха: автор Екип на Dnes.bg , редактор Евгения Маринова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!