ЕС дава двуседмичен срок на Лондон за напредък по Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
142

Главният преговарящ от името на Брюксел Мишел Барние даде да се разбере, че все още има отворени въпроси във всички области
И британският преговарящ Дейвид Дейвис (вляво) не вижда светлина в тунела. Снимка: Ройтерс
Тонът на преговорите за Brexit отново се изостри. Брюксел определи на Великобритания двуседмичен краен срок за постигане на споразумение за това как да протече напускането на Европейския съюз (ЕС).
Блокът иска от Лондон да направи отстъпки по отношение на преговорите. Ако няма общо съгласие относно условията за излизане в рамките на 14 дни, няма да е възможно през декември да започнат дискусиите за бъдещите отношения на ЕС с Великобритания, казва главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние след шестия кръг от преговори.
През последните два дни се преговаряше за британските финансови задължения, за бъдещия статут на границата със Северна Ирландия, както и по въпроса за това какви ще са правата на гражданите на ЕС във Великобритания. Ясният напредък в тези области е предпоставка ЕС да заговори за бъдещите си отношения с Великобритания. Тези преговори всъщност трябва да започнат през декември.
Барние даде да се разбере, че все още има отворени въпроси във всички области. Британският преговарящ Дейвид Дейвис повтори призива си за гъвкавост и заговори за необходимостта от политически дебати.
Бъдещето на отношенията между ЕС и Великобритания ще трябва да бъде изяснено до края на март 2019 г. Ако няма споразумение дотогава, Обединеното кралство ще напусне ЕС нерегулирано, което крие потенциални сериозни последици, особено за икономиката.
Сред най-спорните теми на преговорите се числят т. нар. крайни сметки. ЕС настоява Лондон да поеме всички свои финансови задължения като стар член на съюза. Те са на стойност над 50 млрд. евро.
Междувременно стана ясно, че ЕК иска Северна Ирландия да остане в рамките на Митническия съюз след Brexit, за да не се допусне твърда граница с Ирландия. Въпросът с ирландската граница е една от приоритетните теми, по които Лондон и Брюксел трябва да намерят решение преди ЕС да приеме да започне втората фаза от обсъжданията за урегулиране на търговските отношения след Brexit, предава БТА.
В документ за вътрешно ползване ЕС подкрепя гледната точка на Дъблин, според която британската провинция Северна Ирландия би трябвало да продължи да прилага правилата на единния европейския пазар и на Митническия съюз на ЕС, за да не се допусне възстановяването на граничните пунктове на границата с Република Ирландия.
Великобритания, която също заяви, че не иска да има връщане на “гранично-пропускателните пунктове”, на няколко пъти подчерта желанието си да напусне единния вътрешен пазар и Митническия съюз, припомня AFP.
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!