ЕС: Абас е готов на преки преговори с Израел

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
424

Палестинската власт е готова за преки преговори с Израел, като вероятно ще даде окончателен отговор

в тази посока още в неделя, 15 август, смята върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитирана от EUobserver. Мнението на Аштън се съдържа в писмо, адресирано от нея до външните министри на страните-членки на Европейския съюз (ЕС) преди неофициалната им среща след лятната ваканция на евроинституциите.

“Президентът Абас е много близо до приемане на преките преговори, но помоли за още няколко дни за окончателни консултации”, пише външният министър на ЕС до министрите на 27-те, които трябва да се срещнат в Брюксел на 10 и 11 септември.

“По принцип президентът Абас би трябвало да бъде в позиция да даде окончателен отговор до неделя или в началото на следващата седмица”, посочва още Аштън.

Израел и Палестина провеждат непреки преговори от пролетта.

Според Аштън щом Абас се съгласи на преки разговори, преговорите ще започнат “по-късно през август”. Той ще даде съгласивто си само ако Израел приеме изявлението на т.нар. Близкоизточен квартет (ООН, ЕС, САЩ, Русия) от 19 март, допълва външният министър на ЕС.

То определя, че Израел трябва да спре застрояването на Западния бряг, като това трябва да доведе до мирно споразумение с палестинците в рамките на 24 месеца. С това споразумение се предвижда да се създаде палестинска държава, чиито граници да се базират на границите, съществували преди Шестдневната война от 1967 г.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!