ЕРП-тата искат 40% увеличение на тока!

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
416

"ЕРП-тата поискаха 40% увеличение на тока. Това е абсурд. Към 1 април бяха заявени стойностите, които искат ЕРП-тата. Качихме тези цени на сайта, за да се види кой какво иска.


По тези разчети цените трябваше да нарастнат с 40%. Това е безумие! Започнахме в ДКЕВР работа по определяне на цени по закона. Стигнахме до 16% увеличение. Започнахме разговори с министерството на икономиката, за да променим целя финансов модел на ценообразуването за потребителите в страната. Увеличението на 16% се дължи на това, че за новия период има задължение да се изкупуват квоти въглеродни емисии. От друга страна делът на електроенергията от ВЕИ чувствително е нарасна“. Това обяви шефката на ДКЕВР Евгения Харитонова.

”Според разчетите на НЕК трябва да се изкупи ток за 1,25 млрд. лева, което е три пъти повече от нормалното. Тази сума трябва да влезе в цената на тока. Сега трябва да се изкупуват квоти въглеродни емисии на 2,6 евроцента, а не като е било на 7 евроцента. Това налага промяна в схемата на изкупуването. Трябва да имаме 600 мегевата фотоволтиаци, а реално са 972. От тях 240 подлежат на лицензирани режими, а другите не се следят, но са вързани в мрежата. При 1400 мегевата от вятър имаме 675. Сега 11 лева е добавката зелена енергия, а по разчети на дружествата трябва да стане 34 лева.

Сами разбирате за какво става въпрос. Именно това бе основанието на ДКЕВР да започне да разработва варианти без добавки. Схемата ще бъде различна, защото ще се раздели регулирания пазар и свободния пазар. Просто не може регулирания пазар да плащат всичките тези скъпи енергии, а пазарът за износ да не понася нищо. Вярваме, че трябва зелените добавки се плащат и от търговците за износ”, обяви Харитонова.

Промяната на модела за ценообразуване в енергетиката изисква законодателни промени, които може да приеме само Народното събрание, допълни Харитонова при изслушването в парламента за състоянието на сектор енергетика.

Actualno.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!