ЕП ще одобри споразуменито за Brexit само с гаранции за правата на европейците

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
184

От март досега не е постигнат никакъв напредък в преговорите между Брюксел и Лондон, твърди главният преговарящ от страна на ЕП Ги Верхофстат
Снимка: Pixabay
Европейският парламент (ЕП) ще одобри споразумението за напускане на Великобритания, само ако правата на европейските граждани, живеещи в Обединеното кралство, включително и българите, бъдат гарантирани. Това каза в интервю за БНТ главният преговарящ от страна на Европейския парламент и лидер на групата на либералите Ги Верхофстат. Според него все още има редица практически проблеми, които трябва да бъдат разрешени.
От март до сега не е постигнат никакъв напредък в преговорите между Брюксел и Лондон, като според Ги Верхофстат Брюксел все още чака позицията на британското правителство. По думите му в ЕП все още има много практически въпроси за разрешаване, които засягат живота на европейските граждани във Великобритания.
„Надявам се в следващите седмици да има напредък в преговорите и затова трябва да имаме ясна позиция от страна на британското правителство по въпросите на Митническия съюз – ще го има или не. По въпросите около Ирландия, които, са свързани с Митническия съюз. Искаме повече яснота за правата на гражданите“, посочи той.
Ги Верхофста обясни още, че е изпратено „много дълго“ писмо до новия министър на вътрешните работни на Великобритания Саджид Джавид с всички забележки на ЕП. Той изрази надежда, че в следващите дни ще има отговор.
„За парламента това е от ключово значение: за да одобрим окончателната сделка с Великобритания, е задължително правата на европейските граждани да бъдат гарантирани. Това важи и за правата на британските граждани в ЕС – това също е приоритет за парламента”, поясни главният преговарящ.
Верхофстат не смята, че Брюксел трябва да коментира разногласията в британското правителство и е убеден, че напускането на Великобритания няма да се отрази съществено на европейския бюджет. „Има предложение на Европейската комисия за размера на бюджета, който да е 1,1% от европейският брутен вътрешен продукт. Според мен предложението е много приемливо. И понеже Великобритания напуска, няма да има намаления върху вноските. Това ще опрости бюджета и се надявам да има споразумение между страните членки през следващите месеци”, обясни той.
Според Верхофстат либералите в ЕП са на мнение, че след Brexit европейците са по положително настроения към ЕС.
Междувременно Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в ЕП, коментира пред БНТ, че през следващите краткосрочни периоди не може да се очаква пълноправно членство на държава от Западните Балкани. Трябва да покажем какво е реално и какво не, за да може този период да не представлява разочарование за хората. Трябва да постигнем практичен напредък в Западните Балкани, посочи той.
В България пристигат лидерите на 28-те страни членки на ЕС и правителствените и държавни глави на страните от Западните Балкани. Поводът е срещата на върха на 17 май.
По думите на Вебер самите държави трябва също да се постараят в своето развитие. „Европа може да помогне, но държавите трябва сами също да имат желанието да се развиват. Най-голямо напрежение имаме в Босна и Херцеговина след трудното развитие, което последва след гражданската война“, категоричен е той. Според него Косово трябва да бъде респектирана.
„Мисля, че е добър знак, че сръбският президент ще присъства.Това, което няма да бъде възможно е приемането в ЕС с открити, отворени граници. Още сега имаме конфликт между Словения и Хърватия. Той е малък, но все пак ни затруднява и затова трябва да бъде ясно, че Западните Балкани първо трябва да се решат всички въпроси, свързани с граници, преди да продължим“, добави още председателят на групата на ЕНП.
По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Деляна Петкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!