Енергийните сметки ще намалеят с £122 през юли под новия кап на Ofgem

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
114

Годишната енергийна сметка на типично домакинство ще намалее с £122 през юли под новия ценови кап на регулатора Ofgem. Последният тримесечен кап за Англия, Уелс и Шотландия означава, че домакинство, използващо типично количество газ и електричество, ще плаща £1,568 годишно, в сравнение с текущото ниво от £1,690.

Ценовият кап определя максималната цена, която може да бъде таксувана за всяка единица газ и електричество, а не общата сметка. Това означава, че ако използвате повече енергия, ще плащате повече.

Новият кап ще засегне сметките за газ и електричество на 28 милиона домакинства, но не и клиентите в Северна Ирландия, където секторът е регулиран по различен начин.

Специфично за Англия, Уелс и Шотландия:

  • Цените на газа ще бъдат ограничени на 5.48 пенса на киловатчас (kWh), а на електричеството на 22.36 пенса на kWh.
  • Типично домакинство използва 2,700 kWh електричество и 11,500 kWh газ годишно.
  • Домакинствата с предварителни плащания ще плащат малко по-малко от тези с директен дебит, с типична сметка от £1,522.
  • Тези, които плащат сметките си на всеки три месеца в брой или чек, ще плащат повече, с типична сметка от £1,668.
  • Постоянните такси остават непроменени на 60 пенса на ден за електричество и 31 пенса на ден за газ, въпреки че варират по региони.

Енергийните цени са на най-ниското си ниво от инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г., но сметките остават значително над предпандемичните нива.

По-широкото въздействие:

Намаляването на енергийните сметки вече помогна за свалянето на инфлацията до най-ниското й ниво за почти три години. Допълнителни спадове биха могли да продължат да влияят на инфлацията и да създадат повече стимул за Bank of England да намали лихвените проценти.

Ofgem също така събира мнения за начина, по който се изчислява ценовият кап, включително дали трябва да има промени в постоянните такси.

Съвети за намаляване на енергопотреблението и сметките през топлите месеци:

  1. Ако горещата вода е твърде гореща за миене на ръце, намалете настройката на бойлера.
  2. Управлявайте теченията в дома си, например чрез поставяне на черен чувал с намачкана хартия в неизползван комин.
  3. Ограничете времето за душ до четири минути. Организацията WaterAid е съставила плейлист с четириминутни песни, за да ви помогне.

 

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!