Експериментът, наречен британски пазар на нови коли

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
175

Brexit и дизелите продължават да спъват продажбите на Острова
Снимка: Ройтерс

Продажбите на нови коли във Великобритания продължават да се свиват, а причините за това са много и разнообразни. Случилото се през април – ново намаление на общите продажби с 4 до 5 процента до малко над 161 000 бройки, както и сривът в продажбите на хибриди, принуди много анализатори да обявят, че вече не се наемат да прогнозират накъде ще тръгне бизнесът с нови автомобили на Острова. Така с по няколко процента на месец от Нова година насам общото свиване на пазара надхвърли една пета в сравнение с 2018 и процесът явно ще продължи.

Все пак социологическите агенции се постараха да открият основните причини, поради които британците отлагат или се отказват от покупката на нова кола. Списание Autocar поръча такова изследване на Simpson Carpenter и в него участват 1000 собственици на автомобили.
Резултатите не са особено окуражаващи – собствениците на коли на възраст над 2 години декларират, че са готови да отложат покупката на нов автомобил, като до това решение са стигнали половината души в тази група. Най-лесно отлагат покупката младите клиенти и тези, които купуват на лизинг.
25% от собствениците на коли се притесняват от ефекта на Brexit върху пазара на нови коли и икономиката на Великобритания, като почти 40% са уверени, че тези последствия ще са отрицателни. В същото време 27% признават, че са несигурни относно бъдещето на дизела и признават, че са объркани какъв точно двигател за изберат.

Интересното е, че неясното бъдеще около Brexit и объркването около дилемата за типа задвижване засягат много по-силно пазара на нови коли отколкото този за употребявани. Най-сериозни са пораженията в класа на луксозните коли – една трета от желаещите да си купят по-луксозен и скъп автомобил обявяват, че се притесняват от Brexit и бъдещите проблеми пред дизелите.

По статията работиха: Automedia.bg, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!