Ексминистър предупреди за сериозен наплив към британските университети

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
250

Изглед към сградите на Оксфордския университет.Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания бейби бумът от началото на 2000 година ще наводни университетите и колежите с десетки хиляди повече завършващи средното си образование, предупреди бивш министър, отговарял за университетите.

В доклад, публикуван днес, Дейвид Уилетс предупреждава, че е необходим цялостен преглед на разходите, за да се реагира адекватно финансово на увеличението на студентите, защото иначе има риск твърде много млади хора да попаднат в капана на нископлатената работа. Уилетс посочва в доклада си, че твърде малко хора си дават сметка, че раждаемостта се е увеличила рязко след 2000 година, с повече от 100 000 годишно, а това означава, че след период от15-20 години ще има около 15% увеличение на кандидатстващите в колежи и университети.

Ето защо Уилетс предрича провал на правителството в опитите му да намали финансирането на висшето образование като ограничи броят на младите хора в него. Бившият министър обаче каза, че демографските данни за младите показват, че има възможност да се реформира британския пазар на труда, въпреки сведенията напоследък, че те работят предимно в сектори като търговията на дребно, ресторантьорството и хотелиерството.

Като министър в правителството на консерваторите Уилетс бе архитект на сегашния режим на студентски заеми и такси за обучение и определи нивото от 9000 паунда годишна такса за обучение на бакалаврите.

Уилетс е за запазването на това ниво на таксите за обучение, но като се намали прага за погасяване, при който завършилите започват да погасяват заемите си.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!