EK: Все още няма решение в Брекзит преговорите с Лондон относно риболова

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
210

Европейският съюз и Великобритания все още не са постигнали споразумение за споделяне на достъпа до риболовните води и пазарите за продажба на улова, след като в края на годината приключи преходният Брекзит период, заяви във вторник Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

Риболовът, заедно с правилата за държавна помощ за британските компании и начините за разрешаване на бъдещи спорове между 27-членния блок и Великобритания, са основните препъни камъни за постигане на търговска сделка, която да влезе в сила от началото на следващата година.

“Все още не сме намерили решение за риболова. Предстои още много работа”, заяви на редовен брифинг говорител на Комисията .

Очаква се през тази седмица главният европейски преговарящ Мишел Барние да информира държавите членки на съюза за хода на преговорите. Според кореспондент на “Файненшъл таймс” в Брюксел се очаква това да стане утре (4-ти ноември).

Преговорите между ЕС и Великобритания продължават тази седмица в Брюксел с физически срещи.

Великобритания също така не успя да отговори на официалната европейска жалба относно плана на Лондон да наруши Споразумението за оттегляне чрез британско вътрешното законодателство, заяви говорителят на ЕК Даниел Фери, съобщава АФП.

“Към днешна дата ЕС не е получил отговор от Обединеното кралство”, посочи той пред журналист, като това става три дни, след дадения от ЕК краен срок на Обединеното кралство да отговори на Бюрксел.

“Следователно обмисляме следващите стъпки, включително издаването на мотивирано становище, което представлява следващ етап от съдебните действия на ЕС, започнати срещу Великобритания преди месец”, допълни Фери.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!