ЕК даде разрешение за продажбата на “Ремдесивир”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
50

Това е първият препарат за лечение на вируса, за който се издава позволение за употреба в ЕС

Снимка: БГНЕС/ EPA
Европейската комисия съобщи, че дава предварително разрешение за продажба в ЕС на лекарството “Ремдесивир”, за което има данни, че ускорява лечението на COVID-19, съобщи Нова телевизия.

Това е първият препарат за лечение на вируса, за който се издава позволение за употреба в ЕС, се отбелязва в съобщение на ЕК. Уточнява се, че издаването на разрешение е извършено по бърза процедура, след препоръка на Европейската агенция по лекарствата и със съгласието на европейските държави.

Комисията вчера съобщи, че преговаря с различни производители, сред които и компанията от САЩ Gilead Sciences, за доставка на препарата. Предвижда се доставените количества да бъдат съобразени с броя на постъпилите с COVID-19 в болници в ЕС.
По-рано тази седмица бе съобщено, че САЩ изкупуват всички налични количества по света от този препарат. В САЩ курсът на лечение струва 5 080 долара. Съществуват генерични лекарства със сходни качества, произвеждани в Азия за под 100 щатски долара за доза. “Ремдесивир” вече е одобрен за използване в САЩ, Индия, Южна Корея и Япония.
fakti.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!