Едно на всеки седем жилища във Великобритания се продава за седмица

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
305

Купувачите на Острова искат да се възползват от понижаването на гербовия налог

Снимка: Bloomberg LP

Британският имотен пазар процъфтява, като много жилища се продават за една седмица, над два пъти повече в сравнение с броя им миналата година, тъй като британците опитват да се възползват от данъчните облекчения, предава Bloomberg.

Един на всеки седем имота е намерил купувач за по-малко от седем дни, откакто финансовият министър Риши Сунак понижи през юли прага за плащане на гербов налог – данък върху покупката на жилище, за да стимулира активността, сочат данни на Rightmove. Пазарът на практика беше замразен, когато Великобритания наложи блокада през март, като огледите бяха забранени, а трансакциите – отложени.


Най-бавно се продават жилищата в Лондон, а тези в Шотландия отчитат най-бързите продажби, показват данните на имотния сайт. Най-голямо е търсенето на тристайни жилища.

Ваканцията от гербовия налог, която е в сила до 31 март, стимулира пазара, който вече отчиташе огромно натрупано търсене след повторното отваряне на жилищния пазар през май. Но много брокери на недвижими имоти се съмняват, че инерцията ще бъде запазена, тъй като нарастват опасенията, че оттеглянето на програмите за помощ на правителството може да доведе до вълна от безработица тази година.

„Не само, че повече имоти се продават на настоящия пазар от когато и да било през последните десет години, но много продавачи откриват, че търсенето на жилища след блокадата и бързането на купувачите да се вместят в крайния срок на гербовия налог означават, че те постигат по-бърза продажба“, коментира търговският директор на Rightmove Майлс Шипсайд. Но „все пак е възможно търсенето да започне да намалява, както винаги се случва към края на годината“, допълва той.

В същото време данни на консултантската компания Savills показват, че над два пъти повече продажби на жилища на цена от 1 млн. паунда нагоре са договорени през август спрямо същия месец на миналата година. Това показва, че пазарът на жилища от високия сегмент, особено извън Лондон, се възстановява силно след блокадата, пише Financial Times.

Броят на договорените продажби на имоти във Великобритания на цена над 1 млн. паунда е бил с 228% по-висок спрямо август 2019 г., сочат данните на Savills. Тенденцията е била стимулирана от ръста на дейността в градове като Гилдфорд и Тънбридж Уелс, докато договорените продажби в центъра на Лондон намаляват.
Търсенето на пазара на луксозни имоти варира значително според локацията. Броят на новорегистрираните купувачи в Savills през 11-те седмици до средата на август е нараснал със 120% спрямо средните нива преди пандемията за жилища в Южна Англия без Лондон и околностите.

Но в центъра на Лондон, където чуждестранните купувачи не могат да оглеждат жилища заради ограниченията при пътувания продажбите са намалели с близо 20%. „Мисля, че за първи път възстановяването на жилищния пазар не се ръководи от централната част на Лондон“, коментира Лусиан Кук, директор на жилищните изследвания в Savills.

Но според изследването на консултантската компания, което използва данни от TwentyCI, купувачите са останали силно чувствителни към цените на пазара на жилища над 1 млн. паунда.

Въпреки ръста на активността през последните два месеца броят на договорените продажби, при която цената е била намалена, е по-голям както през юли, така и през август в сравнение със същите месеци на миналата година. През август над два пъти повече продавачи са понижили цените спрямо август 2019 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!