Джонсън: Ще се преборим с коронавируса за 12 седмици

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
5075

137 души във Великобритания са починали от заболяването до момента

Снимка: Leon Neal/Getty Images/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън предложи на гражданите малко оптимизъм днес, като заяви на ежедневния си брифинг, че страната може да се пребори с коронавируса, ако бъдат взети правилните мерки, предава CNBC.

До момента Великобритания има най-малко 2707 случая на коронавирус, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“. Най-малко 137 души в страната са починали от заболяването.

„Можем да се преборим с коронавируса през идните 12 седмици, но само ако предприемем стъпките, които очертаваме“, заяви Джонсън пред репортери. По-късно той добави, че не може да каже дали случаите на заболяването в страната ще започнат да намаляват до края на юни.
Британският премиер допълни, че ограничителните мерки в Лондон може би трябва да се разширят, тъй като има информация, че вирусът се разпространява много повече в столицата. Той допълни, че съветът на правителството към гражданите да си останат по домовете не се спазва от всички.
Джонсън обаче беше категоричен, че не се предвижда спиране на градския транспорт в Лондон. Той каза това на фона на спекулациите, че градът може да бъде поставен под карантина с възможни ограничения на влизанията и излизанията на около 9-те милиона жители.

За разлика от Италия, Испания и Германия британското правителство не е наложило конкретни мерки за предотвратяване на разпространението на вируса.

До момента то е отправило само силни препоръки към гражданите, като ги посъветва да работят у дома, ако е възможно и да спрат всичките си социални контакти. Все още обаче не е наложено затваряне на барове, ресторанти, фитнес зали, киносалони, музеи и църкви.

Въпреки това животът в Лондон се променя – хората по улиците са значително по-малко, много хора работят от вкъщи и минимизират социалните си контакти.

Вчера беше съобщено, че училищата във Великобритания ще затворят врати в петък, което поставя под съмнение изпитите на учениците в края на годината. За децата на ключови служители ще бъдат осигурени грижи, така че те да продължат да работят.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!