Английската централна банка свали лихвата до 0,1%

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
152

Банката увеличава активите си от правителствени и корпоративни облигации на Обединеното кралство с 200 млрд. паунда

Снимка: Chris Ratcliffe/ Bloomberg

На среща на 19 март Английската централна банка гласува да намали основния лихвен процент до 0,1% от досегашните 0,25% и да увеличи притежанията си на правителствени и корпоративни облигации на Обединеното кралство с 200 милиарда паунда до 645 млрд, паунда.

“По-голямата част от допълнителните покупки на активи ще включват правителствени облигации на Обединеното кралство”, се казва в съобщението на банката. „Обявените днес покупки ще бъдат завършени възможно най-бързо, оперативно, в съответствие с подобреното функциониране на пазара”.

След като през миналата седмица институцията обяви въвеждането на нова схема, гарантираща лесен и евтин достъп на компаниите до кредитиране, сега Комитетът по паричната политика на АЦБ също се е съгласил да увеличи размера на програмата за кредитиране.

Разпространението на Covid-19 и предприетите мерки за овладяване на вируса ще доведат до икономически шок, който може да бъде остър и голям, но трябва да бъде временен. Ролята на АЦБ е да помогне за задоволяване на нуждите на британските предприятия и домакинства при справяне със свързаните с това икономически смущения, се казва в съобщението на регулатора.

Едва преди седмица банката извърши извънредно намаляване на основния си лихвен процент и обяви мерки, които да спомогнат за поддържането на потока от средства в икономиката. Ръководството на институцията изрази опасенията си, че епидемията от коронавирус ще навреди на икономическата активност.

Паундът, който достигна нов 35-годишен минимум от 1,1475 долара по-рано в четвъртък, се възстанови до 1,1663 долара (ръст от 0,5%).

Новата програма на АЦБ е част от по-голяма държавна помощ. Министърът на финансите Риши Сунак обяви пакет от 330 млрд. паунда във вторник вечерта. Това съответства на 15 процента от брутния вътрешен продукт.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!