Джонсън подсказа, че Великобритания може би не иска да се лиши от Huawei

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
150

Въпреки натиска от страна на Вашингтон, британското правителство може да не е готово да се откаже от плановете си за 5G мрежата

Снимка: EPA/БГНЕС

Борис Джонсън подсказа, че британското правителство може би е готово да позволи на Huawei Technologies да предостави поне част от оборудването за 5G мрежата, въпреки страната се сблъсква със силен натиск от страна на САЩ да блокира китайската компания, пише Bloomberg.

“Британското общество заслужава да има достъп до най-добрата възможна технология“, коментира Джонсън, запитан от BBC TV за това какво се случва с Huawei. “Искаме да предложим гигабитов широколентов интернет на всички. Ако някой се опълчва срещу една марка или друга, тогава да ни каже каква е алтернативата“.

Вече месеци Великобритания обсъжда колко голям (ако изобщо има) да е достъпът на Huawei до нейния интернет пазар в бъдеще, докато Съединените щати не спират да настояват, че оборудването на компанията предлага възможност за шпионаж в полза на Пекин.
Представители на американските власти посетиха Лондон в понеделник, като пореден опит да накарат Великобритания да забрани работата с Huawei, както и да предупредят, че Вашингтон може да спре да споделя информация към британските служби.

Поддръжници твърдят, че оборудването на компанията може да бъде използвано в периферните части на мрежата, така че тя да остане максимално сигурна. Но САЩ твърдят, че ефектът от достъпа до 5G технологията се осъзнава толкова малко, че най-сигурното и добро решение е китайската компания да бъде държана настрана.

През септември представител на британските служби, пожелал анонимност, заяви, че няма нищо, което Съединените щати да знаят за китайския технологичен гигант, което Великобритания да не знае.

Тъй като оборудване на Huawei вече е инсталирано от телекомите, компаниите предупреждават, че пълната забрана би забавила пускането на 5G мрежата и ще струва стотици милиони лири. Освен това може да постави под въпрос обещанието на Джонсън почти цялата страна да има 5G до 2027 г.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!