Джонсън обеща бърз Brexit, а Джеръми Корбин нова сделка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
99

Премиерът на Великобритания и лидерa на Лейбъристите се изправиха в предизборен телевизионен сблъсък

Снимка: БТА
Борис Джонсън увеличи залога в своите предизборни обещания, като заяви, че само той е в състояние да изведе Великобритания „по най-бързия начин“ от Европейския съюз. Той пое този ангажимент по време на предизборен телевизионен дебат с лидера на опозиционната Лейбъристка партия, Джерами Корбин, съобщи Reuters.

След едночасов дебат направените проучвания сред аудиторията показват, че зрителите не са на сто процента сигурни в своето решение, кой е победителят от сблъсъка. Според 51% от хората Джонсън е спечелил дебата, а 49 на сто смятат, че Корбин е големият победител.

Според анализатори резултатът е по-скоро в полза на лейбъристкия лидер. Всеки от двамата участници в дебата се опита да подкопае тезата на другия. Това е първият лидерски сблъсък преди предсрочните парламентарни избори на 12 декември.

„Най-вероятно ще излезем от Европейския съюз на 31 януари, защото всичко вече е готово“, заяви Джонсън. Британският премиер обещава да приложи сделката, която договори с Брюксел, и да изведе Великобритания от Съюза до 31 януари. Той се ангажира да спази срока до 2020 г. за постигане на търговско споразумение за дългосрочните отношения на страната с ЕС.

Корбин отвърна, че вместо бързина Джонсън обещава още години на преговори, за да осигури търговска сделка в канадски стил, в която, според него, правителството планира да продаде общественото здравеопазване. Джонсън отхвърли това обвинение.

„Мисълта на министър-председателя Борис Джонсън, че може да бъде прокарана и приключена сделката за Brexit до края на януари, е абсурдна“, каза Корбин. Лидерът на Лейбъристите иска да договори нова сделка за излизане от ЕС и да я постави на референдум в рамките на шест месеца заедно с оставането в Съюза като възможен избор. По време на дебата Корбин каза, че ще уважи резултата от такъв референдум, какъвто и да бъде той.

Джонсън отвърна на Корбин, като го атакува за отказа му да каже дали ще се обяви за напускане или за оставане в ЕС на бъдещ референдум.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!