Джонсън иска да прекара сделката за Brexit през парламента до 10 дни

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
281

Премиерът все пак предпочита страната да напусне ЕС със споразумение, но все още остават доста препятствия

Снимка: Ройтерс

Срокът за напускане на Великобритания на ЕС наближава с бързи темпове и има реална опасност страната да излезе от блока без споразумение. Само шест седмици преди планираното изтегляне на Великобритания от ЕС на 31 октомври, Борис Джонсън изглежда иска да ускори бавните преговори с ЕС за условията по Brexit. Както съобщава Financial Times (FT), премиерът планира да вкара нова сделка в парламента в рамките на десет дни. „Парламентът може да заседава всеки ден и всяка вечер, дори и през почивните дни. Уверени сме, че можем да напуснем със споразумение на 31 октомври“, цитира вестникът високопоставен държавен служител.
Британският бизнес вестник цитира служители от обкръжението на Джонсън. Според вътрешни източници правителството е разработило планове за сключване на споразумение с ЕС на срещата на върха на 17 и 18 октомври. След това ще го внесе в Камарата на общините – и ще се опита да го направи бързо, преди в сила да влезе твърд Brexit.

Както пише FT, като се позовава на ирландски и брюкселски източници, налице са признаци, че Джонсън вече е готов да направи компромиси по въпроса за т. Нар. Предпазна клауза по ирландската граница. Дълго време това се смяташе за най-големият проблем между Великобритания и ЕС.

Като цяло разговорите на преговарящите на Европейската комисия и Обединеното кралство са били по-продуктивни, отколкото на предишни срещи, цитира изданието дипломати от ЕС. Сега Великобритания била готова да се придържа към някои от споразуменията, постигнати от бившия премиер Тереза Мей. Например Кралството е готово да предотврати проверките за здравето на животните на ирландската граница, като по този начин гарантира свободното движение на храни и животни на острова. А едва в четвъртък и председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли заяви, че Великобритания досега не е направила ново предложение относно условията за оттегляне.

Въпреки очевидното сближаване дипломатите от ЕС остават скептични, твърди FT. В края на краищата важните въпроси остават нерешени. По-специално, три аспекта продължават да са притеснителни: първо, все още няма цялостно решение за избягване на твърда граница с Ирландия. Второ, няма нов писмен договор. И трето, времето притиска.

Джонсън неведнъж е казвал в миналото, че предпочита да има споразумение с ЕС, но винаги е подчертавал, че на 31 октомври Великобритания трябва да напусне ЕС, ако трябва – и без сделка. Законопроектът за задължително излизане със сделка, приет от британския парламент, сега предоставя на премиера законова рамка. Новите му планове биха били знак за решителност да се съобрази с нея.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!