Две трети от британците подкрепят стачките в страната

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
107

65% смятат, че премиерът Риши Сунак не се справя добре

Снимка: БГНЕС

Във Великобритания проучване на общественото мнение показва, че повечето хора подкрепят решението на работници в различни сектори да стачкуват и през 2023 година, ако не им бъдат увеличени заплатите.

Почти две трети от анкетираните биха подкрепили стачките на медицинските сестри от националното здравеопазване, показва проучването на агенция „Саванта“, поръчано от вестник „Индипендънт“, предаде БНР.

Само 24% процента са се изказали против.

Анкетираните като цяло подкрепят и работниците в други сектори, които искат по-високо заплащане, като тези в железниците, пощите, учителите и шофьорите на автобуси.

65% от участвалите в проучването смятат, че премиерът Риши Сунак не се справя добре с вълната от стачки, докато 27% са на мнение, че правителството се справя добре с кризата.

В същото време се засилва натиска върху премиера от неговата Консервативна партия да направи отстъпки в трудовия спор. Бившият вицепремиер Деймиън Грийн призова тази сутрин да бъде увеличено заплащането на работниците от социалните грижи.

Не са малко депутатите от Консервативната партия, които поискаха от Сунак да бъдат увеличени заплатите на медицинските сестри. До момента обаче премиерът твърдо отстоява позицията да не се увеличава заплащането в съответствие с инфлацията.

По публикацията работи: Камелия Цветанова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!